Paul Van Haver, wereldwijd bekend als singer-songwriter Stromae, was vandaag te gast op het Koninklijk Paleis in Brussel om er een ereteken in ontvangst te nemen. Hij is immers één van de 13 Brusselaars die een erkenning krijgen van de vorst omdat ze uitblinken in hun vakgebied. Stromae mag zich voortaan 'Commandeur in de Kroonorde' noemen.
Stromae ontvangt ereteken van Koning Filip
In totaal kende de vorst het afgelopen jaar 25 Belgen een ereteken of adellijke titel toe. Onder hen veertien Brusselaars of mensen met een sterke band met Brussel.
Zes van hen werden dit jaar verheven in de adelstand en mogen zich voortaan baron of barones nemen. Het gaat meer bepaald om de voorzitter van de Stichting Auschwitz Henri Goldberg, medeoprichtster van de Alzheimerliga Sabine Gössing, hoofd van de dienst Intensieve Neonatologie in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola Anne Johansson, hartchirurg Jean Rubay (verbonden aan het UZ St-Luc), medeoprichtster van vzw Straatverplegers Emilie Meessen, schilder en tekenaar Charles Schelfhout. Anderhalf jaar na hun benoeming kregen zij donderdag formeel hun titel van het staatshoofd.
Daarnaast mochten ook acht Brusselaars langsgaan voor een ereteken. Zo is professor gynaecologie met een eredoctoraat van de VUB, Marleen Temmerman, benoemd tot Commandeur in de Leopoldsorde.
Commandeurs in de Kroonorde
Zeven anderen werden samen met Stromae benoemd tot Commandeurs in de Kroonorde. Het gaat om VUB-kankeronderzoeker Damya Laoui, chef-kok Sang Hoon Degeimbre, de directrice van het Centrum voor Solidariteit en Trauma (Solentra) Geertrui Serneels, de Franstalige auteur en actrice Geneviève Damas, dirigent en oud-directeur van het Koninklijk Conservatorium van Brussel Baron Arie Van Lysebeth en Ayman Ramdani. Hij zet zich met zijn organisatie Play4Peace in voor Brusselse jongeren.
De ceremonie in de Spiegelzaal in het koninklijk paleis van Brussel begon met een kleine vertraging omdat sommige van de meer dan tweehonderd gasten te laat kwamen door de ochtendfiles. De plechtigheid, waarbij ook koningin Mathilde aanwezig was, duurde ruim een uur. Pianiste Marie Datcharry en sopraanzangeres Margaux de Valensart zorgden voor de muzikale omlijsting. Nadat de 25 onderscheidingen waren uitgedeeld, volgde nog een receptie in de Grote Galerij.
'Bravo Maestro!'
Ondanks de indrukwekkende reeks namen die vandaag werden geëerd, was het vooral de Brusselse wereldster Stromae die met de aandacht ging lopen. Het was immers zijn eerste verschijning in het openbaar in bijna een jaar tijd. "Bravo Maestro!", klonk het enthousiast bij de ceremoniemeester.
Rond Stromae is het al anderhalf jaar erg stil. Begin mei 2023 zette hij zijn wereldtournee onverwachts stop wegens gezondheidsproblemen. Enkele dagen geleden kondigde Stromae de komst van zijn concertfilm 'Multitude' aan. Die vertelt het verhaal van die wereldtournee.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Stromae , Stromae derde album , eretekens , Koning Filip