Op de RTBF begon net seizoen twee van de ijzersterke reeks 'Pandore'. Centraal staan deze keer de uitwassen van massasurveillance, legt coauteur en actrice Anne Coesens uit.
'Wat in de VS gebeurt, zal ook hier plaatsvinden'
In dit nieuwe deel staat de strijd van een jonge klokkenluider centraal, die het leven van je personage Claire Delval op zijn kop zet.
ANNE COESENS: Claire Delval verdedigt de jonge Alix, die zijn voormalige werkgever GAÏ_APP ervan beschuldigt gegevens te stelen van klanten en ze zelfs te filmen zonder dat ze dat weten. Tijdens het schrijven van seizoen 2 werden Vania Leturcq, Savina Dellicour en ik ons bewust van de alomtegenwoordigheid van economische macht, een macht die vandaag alles verplettert en andere vormen van macht naar de achtergrond drukt. Om die dynamiek beter te begrijpen, spraken we met lobbyisten, maar ook met klokkenluiders die het aandurven om de schaduwkant van het economische systeem bloot te leggen.
Was u al enigszins bekend met deze wereld?
COESENS: Helemaal niet. Het verraste ons dat klokkenluiders vaak gewone burgers zijn, mensen zonder activistisch verleden of heroïsche roeping, die plotseling geconfronteerd worden met een schokkende situatie waarover ze niet kunnen zwijgen. Twee vrouwen in het bijzonder hebben als inspiratie gediend voor de serie. Een van hen, een jonge moeder, trok ondanks zware druk aan de alarmbel en stond alleen tegenover een leger aan juristen en communicatiespecialisten. Haar moed heeft ons diep geraakt.
Pandore laat opnieuw de strijd zien tussen mensen die alles doen om hun macht uit te breiden en mensen die tot het uiterste gaan voor waarden als rechtvaardigheid en gelijkheid.
COESENS: Zonder seizoen 2 te spoilen: advocaat Claire Delval, die altijd in het systeem heeft geloofd, begint zich af te vragen of ze de regels niet moet overtreden als duidelijk wordt dat het systeem niet langer het algemeen belang dient en het de toegang tot justitie beperkt. Het is een vraag die steeds meer mensen zich stellen, nu de tekortkomingen van het systeem zichtbaarder worden.
Dat is de kracht van een serie als Pandore, die zich in Brussel afspeelt: mondiale misstanden zijn niet langer het exclusieve domein van Amerikaanse megaseries. Ze gebeuren hier, in onze straten, in onze gebouwen.
COESENS: Dat wilden we vanaf het begin laten zien. En wat nu in de VS gebeurt, zal uiteindelijk ook hier plaatsvinden.
Is Claire Delval een personage dat u elke dag bijblijft? Ze maakt nu al enkele jaren deel uit van uw leven.
COESENS: Soms zie ik een vrouw in de bus en denk ik: die uitdrukking, dat gebaar, die tic, dat is typisch Claire. En als ik het nieuws lees, kom ik feiten tegen waarvan ik zeker weet dat ze haar woedend zouden maken.
Pandore, op dinsdag om 20.25 uur op RTBF en op Auvio. Seizoen 1 is ook via Auvio te herbekijken.
Lees meer over: Cultuurnieuws , Kort gesprek , RTBF , Anne Coesens