De kersverse kardinaal Jozef De Kesel reageert verwonderd en verrast op het nieuws dat hij op 19 november tot kardinaal gecreëerd wordt in Rome. "Ik weet niet of het sneller dan gebruikelijk is dat ik kardinaal word", zegt De Kesel in een eerste reactie aan Belga.
De Kesel verrast: 'Misschien uitdrukking van waardering van Paus?'
Eind vorig jaar werd De Kesel, die geldt als een geestverwant van paus Franciscus, geïnstalleerd als aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. "Men zegt me inderdaad dat ik op de lijn van Franciscus zit. Ik hoop alleszins dat ik op zijn lijn zit. Ik waardeer hem enorm, en misschien dat mijn creatie dan weer zijn waardering voor mij uitdrukt."
De Kesel was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het nieuws. "Ik heb het uit de media moeten vernemen", zegt hij. "Ik was met de andere leden van de Europese bisschoppenconferentie in Monaco. Omdat ik mijn vlucht moest halen, kon ik niet blijven voor de maaltijd na de eucharistie. En het was op de bus naar de luchthaven, vijf minuten voor we vertrokken, dat ik het nieuws te horen kreeg."
'Behoorlijk snel'
Dat het nieuws er zat aan te komen, wist De Kesel evenmin. "Eind juni heb ik de paus nog even gezien in Rome, maar toen heeft hij me niet aangesproken over mijn kardinalaat, en ik heb hem daar zeker niets over gezegd." Kerknet schrijft dat de creatie "behoorlijk snel" gebeurde. De gespecialiseerde site merkt op dat het door de verschuiving van de wereldkerk naar het zuiden "niet langer vanzelfsprekend is dat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel tot kardinaal wordt gecreëerd".
Zijn voorganger, André-Jozef Léonard, stond van 2010 tot 2015 aan het hoofd van de Belgische kerk, maar werd nooit kardinaal. Aan De Kesels functie verandert er niet veel, "al zal ik als kardinaal wel wat vaker in Rome mijn opwachting moeten maken", aldus nog de nieuwe kardinaal. "Iets meer werk, dus".
Op 19 november wordt De Kesel met zestien anderen tot kardinaal gecreëerd. Dertien van de nieuwe kardinalen, onder wie De Kesel, zijn jonger dan tachtig en mogen dus deelnemen aan een conclaaf om een nieuwe paus te kiezen.
Lees meer over: actua
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.