Brouwerij En Stoemelings verkoopt productiemiddelen om faillissement te voorkomen

© Belga - BRUZZ
16/07/2024
Updated: 16/07/2024 19.15u

Bijna tien jaar na haar oprichting in de Marollen heeft brouwerij En Stoemelings haar productiefaciliteiten verkocht aan de uitbaters van vier populaire biercafés in Brussel. Het zijn moeilijke tijden voor kleine brouwerijen, merken ook brouwerijen Beerstorming en L'Annexe. Die laatste heeft bijvoorbeeld de focus verlegd naar limonade om te kunnen overleven.

"Ondanks verschillende pogingen om het bedrijf nieuw leven in te blazen door de verschillende crisissen van de afgelopen jaren, bleek de verkoop van de installaties de enige oplossing om een faillissement te vermijden, het merk te behouden en onze ontwikkeling in Brussel voort te zetten," schrijven medeoprichters van En Stoemelings Samuel Languy en Denys Van Elewyck in een persbericht.

De twee jonge ondernemers openden in de zomer van 2015 hun eerste brouwerij in de Spiegelstraat in de Marollen, voordat ze wat meer ruimte vonden in de Greenbizz-ateliers in Laken. De bieren Curieuse Neus, Jawa en 1897, ontwikkeld met Cantillon voor Union Saint-Gilloise, vonden hun weg naar de hoofdstad. Maar de opeenvolgende crisissen eisten uiteindelijk hun tol.

Amère à boire

Op zoek naar fondsen om hun schuldeisers te betalen, hebben Samuel en Denys de productieapparatuur verkocht aan twee ondernemers, Camille Roy en Maxime Léonard, die ook de huur aan Greenbizz zullen betalen. Dit duo baat vier biercafés uit in Brussel: drie Amère à boire-cafés (Flagey, Ukkel en Sint-Gillis) en L'Impasse (Châtelain).

"Vroeger lieten we bieren voor onze cafés maken door verschillende brouwerijen, zoals La Source en Jandrain-Jandrenouille," legt Camille Roy uit. "Vanaf nu gaan we onze bieren zelf brouwen."

Het productiemateriaal blijft in Laken, evenals de brouwer van En Stoemelings, Grégoire Piel, die de productie bij 'Amère en Fût' zal leiden. Die naam verwijst naar de verpakking die exclusief zal worden gebruikt voor de bieren van Amère à boire en L'Impasse. "Er komen geen blikken of flessen. Er zullen alleen roestvrijstalen vaten zijn en een zeer korte bevoorradingsketen, aangezien de afstand tussen Laken en onze verschillende bars niet meer dan 10 kilometer bedraagt," voegt Roy toe.

Concurrentie

Brussel kent veel microbrouwerijen, die onderling – en samen met de grote bierspelers – zorgen voor een grote concurrentie. "Iedereen maakt lekker bier," zegt Arthur Ries van brouwerij Beerstorming. "De marges zijn dus klein."

"Heel wat brouwerijen zitten in moeilijkheden om veel verschillende redenen. De prijzen zijn over het algemeen gestegen, de logistiek is ingewikkeld voor kleine bedrijven, en ook het weer heeft een impact."

Iets unieks om op te vallen tussen al dat bier is dus essentieel. Brouwerij L'Annexe bijvoorbeeld maakt zo ook tegenwoordig meer limonade dan bier. "Ik denk dat er saturatie is in Brussel. Wij waren de zevende brouwerij in Brussel en ik denk dat er nu zo'n twintig zijn," zegt Max Lagrillière van L'Annexe. "Die groei kan niet blijven duren, daarvoor is de markt niet groot genoeg."

Het doek is nog niet definitief gevallen voor En Stoemelings. De drie Brusselse paradepaardjes worden nog steeds gebrouwen en gebotteld door een onderaannemer. Samuel en Denys gaan ook verder met hun project Expérimentation Sauvage, een reeks complexe bieren gerijpt op vaten. Die flessen van 75 cl zijn vooral bestemd voor de export.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni