Sint-Pieters-Woluwe met Sint-Aleidiskerk

| Sint-Pieters-Woluwe.

Voor het eerst privéhuurwoning in beslag genomen die tien jaar leegstond

© Belga - BRUZZ
15/10/2024
Updated: 15/10/2024 12.51u

Op vraag van Brussel Huisvesting heeft Sint-Pieters-Woluwe op 10 oktober voor het eerst een huurwoning in beheer genomen omdat die te lang leegstond. De woning wordt nu voor minimaal negen jaar verhuurd. “Een maatregel om verhuurders met leegstaande woningen tot actie aan te manen”, legt het kabinet van staatssecretaris Ben Hamou (PS) uit.

Sinds 2022 kunnen verhuurders verplicht worden om hun lege huurwoning tijdelijk af te staan aan de gemeente door het vernieuwd openbaar beheersrecht. De regel is bedoeld om verhuurders ertoe aan te zetten om hun panden op de huurmarkt aan te bieden en ze niet te laten leegstaan.

“Want we hebben in Brussel een huisvestingscrisis, erg veel Brusselaars hebben moeite met het vinden van een huurwoning”, zo reageert Mathieu Nguyen, woordvoerder van ontslagnemend Brussels staatssecretaris voor Huisvesting, Nawal Ben Hamou (PS).

Het systeem biedt gemeenten en OCMW's de mogelijkheid leegstaande of ongezonde woningen tijdelijk in beheer te nemen, te renoveren en tegen een verlaagde huurprijs te verhuren. Het Gewest schiet de kosten voor de opknapbeurt voor, voor een maximum van 1.100 euro per vierkante meter.

Volgens Nguyen wordt de woning daarna voorbehouden aan mensen die nu in een huurwoning in slechte staat verblijven, zij betalen dan een gunstig huurtarief. Dat gebeurt voor minimaal negen jaar of langer, in die periode recupereert het Gewest de gemaakte renovatiekosten via de huurgelden. Wanneer die kosten zijn terugbetaald, krijgt de oorspronkelijke eigenaar zijn pand terug.

Stok achter de deur

De maatregel komt er pas aan het eind van een proces waarbij de eigenaar in samenwerking met cel leegstand van Brussel Huisvesting aangespoord wordt zijn woning opnieuw op de markt te brengen. “Het is niet de bedoeling dat het Gewest echt een speler wordt op de huurmarkt, deze maatregel dient als stok achter de deur om eigenaars ertoe aan te zetten om hun woning op de markt te brengen”, zo legt Nguyen uit.

De woning in Sint-Pieters-Woluwe stond al sinds 2014 leeg, de procedure werd in april 2023, ruim een jaar na de goedkeuring van de hervorming van het openbaar beheersrecht, opgestart. Na een bezoek ter plaatse door de gewestelijke Grondregie werd een voorstel tot openbaar beheersrecht overgemaakt aan de eigenaar, waarop geen reactie kwam. Volgens Ben Hamou ging hij uiteindelijk akkoord met het voorstel nadat hij ingebreke gesteld was, het ging dus niet om een gedwongen inbeslagname.

Momenteel worden nog een vijftigtal gelijkaardige dossiers behandeld. “Die zijn verspreid over het hele gewest en bevinden zich in verschillende stadia, want deze procedure neemt best wat tijd in beslag. We gaan niet over een nacht ijs”, geeft Nguyen nog mee. Dat de eerste in beslag genomen woning in het welgestelde Woluwe ligt, is volgens hem puur toeval. “We werken de lopende dossiers stap voor stap af.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni