Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft tussen 2018 en 2021 jaarlijks gemiddeld 46.250 vierkante meter aan industrieterreinen verloren. Dat blijkt uit een onderzoek van perspective.brussels, het expertisecentrum voor de ontwikkelingsstrategie van het Brussels grondgebied. Nochtans zijn productiebedrijven een belangrijke schakel voor innovatie en werkgelegenheid in de regio.
Brussels Gewest verliest gemiddeld 46.250 vierkante meter industriezone per jaar
Perspective.brussels waarschuwt in het laatste Overzicht van de productieactiviteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een verzadiging van de industriezones in de hoofdstad.
Uit een analyse van stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd tussen 2018 en 2021 blijkt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 185.000 vierkante meter aan industriële ruimte heeft verloren, een gemiddeld verlies van 46.250 vierkante meter per jaar.
Het grootste deel van de verloren industriezones werd omgebouwd tot huisvesting of openbare voorzieningen.
Vandaag beschikt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog over 4.330.000 vierkante meter industriezone, tegenover 5.722.500 vierkante meter in 1997, een daling van 58.000 vierkante meter per jaar over de hele periode.
De cijfers uit het onderzoek wijzen op een aanhoudende daling van de industriële tewerkstelling in Brussel, die sinds 1995 met zestig procent is afgenomen.
Brusselse industrie
Vandaag zijn er nog 17.000 Brusselaars werkzaam in de Brusselse industrie, of 2,3 procent van de werkgelegenheid in 2023.
De achteruitgang van de productieactiviteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet zich door binnen elke productiesector.
Vooral de automobiel- en textielsector boert achteruit, met de sluiting van Audi Brussels in Vorst als kenmerkend voorbeeld. De voedingsindustrie en reparatie van machines vertonen dan weer "een zekere veerkracht", aldus perspective.brussels.
Plaats vrijwaren
Sinds 2014 is het aantal kleine ondernemingen in Brussel die voedsel produceren zelfs licht toegenomen en maakt de sector tot 45 procent van de vestigingsaanvragen in 2023 uit.
"Deze vaststellingen tonen dat de plaats van productieactiviteiten in het Brussels Gewest bijzondere aandacht verdient. We moeten er voor zorgen dat deze plekken gevrijwaard blijven", duidt perspective.brussels.
Binnen een steeds intensiever gebruikt grondgebied moeten "activiteiten met een dergelijke toegevoegde waarde voor het gewestelijke ecosysteem behouden blijven en zelfs versterkt worden".
Lees meer over: Brussel , Economie , Brusselse industrie