Hangmatbeleggen – passief beleggen in indexfondsen en trackers – is voor Euronext Brussel, de uitbater van de Brusselse beurs, allesbehalve een vies woord. "Integendeel, het verheugt ons dat steeds meer mensen, ook jongeren, op deze manier beleggen", aldus Benoît van den Hove, CEO van Euronext Brussel in een interview met Belga.
Brusselse beurs blij met 'hangmatbeleggers'
"Tot een jaar geleden zei iedereen ons dat jongeren alleen investeren in cryptomunten en niet geïnteresseerd zijn in globale beursindexen of in aandelen, maar nu zie je echt die omschakeling", aldus Van den Hove. "Starten als een hangmatbelegger, die elke maand een som opzijzet voor een fonds, is voor ons de eerste stap om op termijn 'cherry picking' te doen en een aantal specifieke aandelen uit te kiezen." Starten met beleggen via fondsen heeft ook het voordeel dat het een spreiding van de risico's inhoudt.
Gemengd jaar
Qua beursprestaties was 2024 een gemengd jaar voor Euronext Brussel. De Bel20, de index van twintig steraandelen, deed het erg goed met een jaarwinst van zowat 15 procent. Dat is vooral te danken aan een zeer sterke prestatie van farmabedrijf UCB (+140 procent). BelMid en BelSmall, de indexen met de middelgrote en kleine beursbedrijven, tekenden daarentegen een licht verlies op. Het totale handelsvolume daalde licht, tot 317 miljoen euro per dag; maar de BelSmall kende dan weer de eerste stijging in enkele jaren (van 2 naar 2,8 miljoen euro per dag).
Afgelopen jaar waren er ook geen nieuwe bedrijven die hun aandelen voor het eerst op de Brusselse beurs aanboden. "We hadden geen nieuwe namen op de Brusselse tabellen", aldus Sophie Stegen, het hoofd noteringen voor de Benelux bij Euronext Brussel. "Maar dat past in een context waarin er wereldwijd een grote daling was van het aantal noteringen vorig jaar." Er waren ook verschillende kapitaalverhogingen, maar vooral de obligatie-uitgiftes bleven populair, met een evenaring van het record van 4,5 miljard euro van 2023.
CEO Van den Hove beschouwt 2024 als "het einde van een cyclus, de stilte voor een nieuwe animatie". Want de kaarten voor de kapitaaloperaties lijken voor 2025 beter te liggen dan de laatste twee jaar. De inflatie is gedaald, de markten zijn minder instabiel en de bedrijven hebben redelijk positieve groeivooruitzichten, duidde Stegen. En ook niet onbelangrijk: de kans vergroot dat investeringsmaatschappijen een aantal aandelen in bedrijven die ze hebben opgebouwd, van de hand zullen willen doen. Dat kan bijvoorbeeld via een beursgang, waarbij een bedrijf zijn aandelen op de beurs aanbiedt aan het publiek.
Nieuwe bedrijven op de beurs
De Brusselse beurs verwacht alvast één beursgang de komende maanden. Biotechbedrijf Galapagos kondigde aan in twee te splitsen en ook het afgesplitste bedrijf zal op de beurs noteren. Daarnaast kondigde het bedrijf I-care uit Bergen, gespecialiseerd in onderhoud van industriële machines, enkele maanden geleden aan op een beursgang te mikken in 2025. En het is een publiek geheim dat energiebedrijf EnergyVision de beurs ambieert. Er zitten voorts verschillende kapitaaloperaties in de pijplijn, van bedrijven als hoogspanningsnetbeheerder Elia en investeringsmaatschappij Gimv.
Meerwaardetaks
Van den Hove gaf tot slot enkele boodschappen mee voor de federale overhandelaars. Zo herhaalde hij dat de regering haar participaties zou moeten herbekijken. "Een belang van 100 procent houden is niet altijd de meest strategische optie", aldus de CEO. Een deel verkopen kan helpen bij het in orde brengen van de staatsfinanciën. Van den Hove denkt met name aan de staatsbank Belfius. "De bancaire sector heeft een heel mooi jaar achter de rug, dus er is momentum om iets te doen", klonk het. In Nederland bijvoorbeeld bouwde de staat het belang in de bank ABN Amro al enkele keren af.
Wat de plannen van de onderhandelaars voor een federale regering betreft om een meerwaardetaks op bepaalde beleggingen in te voeren, kon Van den Hove niet veel kwijt omdat er al veel verschillende scenario's de ronde deden. Hij hamerde wel op het belang van een evenwicht. "Er is al een roerende voorheffing van 30 procent. Daar nog eens een agressieve belasting op meerwaarden aan toevoegen, zou zeker niet bevorderlijk zijn om het ondernemerschap en investeerders te ondersteunen. Zeker kmo's die beursgenoteerd zijn, hebben particuliere beleggers nodig en het zouden net die particuliere beleggers zijn die als eerste getroffen zouden worden door zo'n meerwaardetaks. Er moet dus nagedacht worden over maatregelen die aangepast zijn in functie van de grootte van het bedrijf."
Euronext Brussel is onderdeel van de groep Euronext. Die omvat ook de beurzen van Amsterdam, Dublin, Lissabon, Milaan, Oslo en Parijs.
Lees meer over: Brussel , Economie , Hangmatbeleggen , indexfondsen , Euronext Brussel , Brusselse beurs , Benoît van den Hove