De crowdlending die Union donderdagochtend lanceerde, blijkt een groot succes. Het verhoopte bedrag van 2,5 miljoen euro, bedoeld voor de voorafbetaling van de belastingen, werd in nauwelijks anderhalf uur tijd opgehaald. Een record, volgens crowdlendingsplatform Look & Fin. Al plaatst professor Ondernemen Yannick Dillen (Vlerick Business School) er wel enkele kanttekeningen bij.
Crowdlending Union levert in recordtijd 2,5 miljoen euro op, expert wijst op risico's
Het bedrag van 2,5 miljoen euro heeft Union nodig voor de voorafbetaling van de belastingen. “Dit seizoen konden we afsluiten met een gezonde winst”, legt clubwoordvoerder Maarten Verdoodt uit. “Maar dat betekent ook dat onze vennootschapsbelasting groter zal uitvallen.”
“Omdat bepaalde inkomsten, van transfers bijvoorbeeld, in schijven worden betaald, had de club niet de financiële mogelijkheid om meteen uit eigen zak 2,5 miljoen euro neer te leggen”, gaat Verdoodt verder.
Weinig risico
Om belastingvermeerdering te vermijden, wilde de club de voorafbetaling zo snel mogelijk in orde brengen. De deadline ligt namelijk op 20 juni. Daarom werd gekozen voor een crowdlending via het platform Look & Fin.
Geïnteresseerden konden er voor een bedrag van minstens honderd euro geld lenen aan de club. Die som krijgen ze na drie maanden teruggestort, inclusief een interest van 6 procent bruto per jaar.
Een investering waar weinig risico aan verbonden is, aldus Maxime Housiau, Chief Marketing Officer bij Look & Fin. “Eind augustus ontvangt Union een bonus van 6 miljoen euro van Bayer Leverkusen, in verband met de transfer van Victor Boniface in de zomer van 2023. Met dat geld zullen zowel wij als de beleggers terugbetaald worden.”
Recordtijd
Enkel in het geval er problemen optreden bij de betaling van die bonus, zouden er negatieve gevolgen kunnen zijn voor de investeerders. “Maar aangezien Bayer Leverkusen een financieel heel gezonde club is en een topseizoen achter de rug heeft, verwachten we weinig moeilijkheden op dat gebied”, zegt Housiau.
Dat moeten de beleggers ook gedacht hebben. Amper anderhalf uur na de lancering van de crowdlending, de duur van een voetbalmatch, was de som van 2,5 miljoen euro opgehaald. “Een recordtijd”, stelt Housiau. “Bij andere crowdlendings voor een gelijkaardig bedrag duurt het doorgaans enkele dagen. Het toont dat er toch heel wat interesse is om te investeren in de club.”
Honderden mensen namen deel aan de crowdlending. Volgens Look & Fin gaat het om een goede mix van supporters, die kleinere bedragen uitleenden, en grotere investeerders.
Uitzonderlijk
Volgens professor Ondernemen Yannick Dillen, verbonden aan de Vlerick Business school, blijft het wel opvallend dat Union voor een crowdlending heeft gekozen. “De zomerperiode is voor voetbalclubs doorgaans wel een rustigere periode wat cashflows betreft. Er zijn bijvoorbeeld geen inkomsten uit ticketverkoop of sponsordeals.”
“Maar in de meeste gevallen wordt dan geopteerd voor andere pistes, zoals een lening bij de bank of de eigenaar van de club. Een crowdlending is bij mijn weten toch een uitzondering onder de professionele voetbalclubs.” Dillen stelt dan ook dat er enkele risico’s aan verbonden zijn.
“In eerste instantie moet je zeker weten dat je het verhoopte bedrag kan ophalen. Voor Union is het deze keer heel goed afgelopen. Maar stel dat slechts de helft werd opgehaald, kan dat de club in een heel lastige positie brengen qua terugbetaling.”
“Daarnaast geef je met een crowdlending ook informatie prijs over de financiële situatie van de club. Union geeft eigenlijk aan dat die momenteel niet al te rooskleurig is.” En dat kan volgens Dillen de keuze van andere clubs beïnvloeden op vlak van mogelijke transfers.
Lees meer over: Sint-Gillis , Economie , Sport , Union , Look & Fin , Yannick Dillen , crowdlending
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.