Drukke pleinen moeten nog steeds wachten op geldautomaat

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
25/10/2024

| Geldautomaat

Bankenkoepel Batopin vindt op drukke plekken als het Flageyplein (Elsene), het Jourdanplein (Etterbeek) of aan het Liedtsplein (Schaarbeek) geen panden om nieuwe, neutrale geldautomaten te plaatsen. In totaal zoekt de koepel nog voor 23 locaties in Brussel een pand. Cashpunten trekken soms daklozen en drugverslaafden aan, maar de koepel ontkent dat dit een rol speelt in de moeizame zoektocht.

Batopin, het samenwerkingsverband van de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING België en Belfius), sloot eerder dit jaar een akkoord met de federale regering om in heel België nieuwe 'bankneutrale' geldautomaten te openen, na klachten van burgers over het ontbreken van een 'bancontact' in hun buurt.

In het Brussels gewest mikt de bankenkoepel op 106 cashpunten die tegen einde 2025 operationeel moeten zijn. "We boeken significante vooruitgang", zegt woordvoerster Julie Kerremans. "Er zijn al 83 locaties gevonden en 66 ervan zijn intussen operationeel." Dat er, ondanks de opgang van digitaal betalen nog steeds vraag is naar contant geld, blijkt uit de lange rijen aan sommige cashpunten.

Voor de 23 resterende locaties is na een half jaar zoeken evenwel nog steeds geen geschikt pand gevonden, zo blijkt uit de jongste update van de website cash.be. Het gaat onder meer om de Brabantstraat (aan het Liedstplein in Schaarbeek), het Flageyplein (Elsene), het Jourdanplein (Etterbeek), Ma Campagne (Sint-Gillis) en Hoogte 100 (Vorst).

Volgens Batopin zijn op die plekken voorlopig geen verhuurders gevonden van panden die voldoen aan de "specifieke technische vereisten".

Voor andere populaire plekken, zoals het Vossenplein, is er wel al een locatie gevonden, maar zijn de geldautomaten nog niet geïnstalleerd.

Overlast

Op het Flageyplein had de geldautomaatruimte van het intussen gesloten kantoor van BNP Paribas Fortis vroeger te maken met overlast van daklozen en druggebruikers. Batopin zegt geen indicaties te hebben dat de vrees voor overlast een rol speelt bij het tekort aan kandidaat-verhuurders.

Het is wel almaar zichtbaarder dat sommige cashpunten daklozen en drugverslaafden aantrekken. Zo wordt, eens de nacht valt, het cashpunt aan de Gulden-Vlieslaan soms ingepalmd door druggebruikers. Met de winter voor de deur kan dit probleem verergeren. "We hechten veel belang aan het veiligheidsgevoel. In de grootstedelijke context van Brussel zijn er uitdagingen", erkent Kerremans.

"We nemen maatregelen. Onze teams maken de cashpunten dagelijks schoon en er is constante videobewaking. Er is ook steeds een alarmsysteem aanwezig dat een interne sirene kan activeren en er staat een interventieteam paraat." Bij langdurige problemen aan een cashpunt kan er een bewakingsagent geposteerd worden, zo verzekerde securitypartner Seris eerder al.

Ook rond verscheidene cashautomaten van Batopin in de MIVB-stations – waaronder Naamsepoort, Beurs of Horta – hangen vaak bedelende daklozen of druggebruikers rond. Dat is niet meteen comfortabel voor de geldafhalers die bij het bovenhalen van hun portemonnee over hun schouder moeten kijken. Hetzelfde geldt voor het cashpunt van het treinstation Brussel-Noord aan de Aarschotstraat, een populaire plek voor drugdealers.

Camera's

Volgens de statistieken van de MIVB is de omgeving van een geldautomaten paradoxaal genoeg veiliger dan elders in de stations, door het afschrikeffect van de videobewaking.

"Als het echt storend is voor de reizigers, bijvoorbeeld agressief bedelgedrag, komt onze security tussen. Maar dat komt eigenlijk weinig voor", zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. "Ook qua vandalisme vallen onze statistieken rond geldautomaten goed mee. We begrijpen dat er een onveiligheidsgevoel kan zijn, maar dat is dus niet gestoeld op feiten. Er is natuurlijk de ruimere problematiek van daklozen en druggebruikers in de stations, maar dat overstijgt de MIVB."

De precieze locaties van de geldautomaten in metrostations zijn overigens afgesproken met Batopin, op basis van de reizigersfrequentie, de technische infrastructuur en de beschikbare cashpunten bovengronds. Als er geen Bancontact in de buurt is, komt er sneller eentje ondergronds.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Bancontact , Batopin , cash , bankautomaat , bankneutrale geldautomaat , BNP Paribas Fortis , MIVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni