De stijgende gasprijs raakt ook de Brusselse middenklasse

Energiefactuur stijgt volgend jaar gemiddeld met 67 euro in Brussel

SD
© BRUZZ - Belga
04/12/2024

De Brusselse energieregulator Brugel heeft de nieuwe nettarieven voor elektriciteit en aardgas goedgekeurd voor de komende jaren. Dat vertaalt zich in een hogere factuur voor de Brusselaar. BRUZZ somt de belangrijkste wijzigingen op.

1. Wat werd er beslist?

De Brusselse regulerende instantie Brugel heeft het distributiebudget goedgekeurd dat Sibelga, de enige distributienetbeheerder in Brussel, de komende vijf jaar nodig heeft voor zijn werking en om essentiële werkzaamheden en aanpassingen aan het distributienet uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de controle op de meters, het vervangen van kabels en het plaatsen van slimme meters.

Het distributiebudget voor elektriciteit in 2025 werd afgeklopt op 273,9 miljoen euro, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2024. Aangezien energieleveranciers, zoals Engie en Total, deze kost voor distributie doorrekenen naar de gebruiker, zal ook de Brusselaar dit voelen. De prijsstijging slaat evenwel enkel op het onderdeel 'distributie', goed voor ongeveer 30 procent van de elektriciteitsrekening en 20 procent van de gasrekening.

De nieuwe tarieven treden in werking op 1 januari 2025.

2. Welke impact heeft dit op mijn factuur?

Alle prijzen zullen omhoog gaan. Hoeveel hangt af van het gebruik van je huishouden.

Voor een gemiddeld Brussels huishouden berekende Brugel dat de factuur voor distributie van elektriciteit in 2025 meer dan 11 procent zal stijgen, of een toename van zowat 26 euro. Daar komt in 2026 nog zo'n 5 procent bij en in 2027 nog eens 4 procent.

Voor aardgas komt er voor een Brussels huishouden met een gemiddeld gebruik 23 euro bij in 2025: een stijging met bijna 13 procent. De jaren daarna komt er 1,8 procent bij. Ook de transmissietarieven voor elektriciteit in 2025 stijgen, goed voor 17,7 euro extra per jaar.

Alles samen zal een gemiddeld Brussels huishouden dat zowel elektriciteit als aardgas verbruikt de distributie- en transmissiekosten tussen 2024 en 2025 met ongeveer 67 euro zien stijgen, oftewel 5,6 euro per maand.

Daarnaast zien gebruikers van middenspanning (MS) – zoals ziekenhuizen of bedrijven met grote industriële of commerciële gebouwen – een nog grotere stijging. De gemiddelde MS-klant ziet in 2025 het distributiedeel van de rekening met 14,6 procent toenemen.

3. Wat is de oorzaak van deze prijsstijgingen?

De prijsstijgingen komen er voornamelijk door de hoge inflatie van de afgelopen jaren. "In 2019 hebben we de tarieven voor de periode 2020-2024 vastgelegd", aldus Sibelga. "We hebben daarbij rekening gehouden met een verwachte inflatie van 2 procent per jaar. We hadden echter niet geanticipeerd op de kostenstijging als gevolg van de gezondheidscrisis, die resulteerde in een gecumuleerde inflatie van 20 procent, ruim boven de voorspelde 10 procent." Om dat verschil te compenseren en de werkelijke huidige kosten weer te geven, was een tariefherziening nodig.

Daarnaast, legt Sibelga uit, waren investeringen nodig voor de energietransitie, zoals de installatie van slimme meters, de elektrificatie van mobiliteit en de verduurzaming van verwarming. Voor gas voorziet het budget in maatregelen om fossiel gas af te bouwen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni