De gemeente Etterbeek heeft in één dag het beoogde bedrag van 1,2 miljoen euro opgehaald met een gemeentebon, de eerste gemeentebon in ons land die hetzelfde principe volgt als de staatsbon. Het opgehaalde bedrag dient voor de financiering van een kinderdagverblijf.
Etterbeek haalt in één dag beoogd bedrag van 1,2 miljoen euro op met gemeentebon
Etterbeek wilde een deel van het bedrag voor de bouw van een crèche, waarvoor in totaal 4,6 miljoen euro nodig was, via crowdlending ophalen. De gemeente had zichzelf tot 18 oktober gegeven om minstens 400.000 euro op te halen.
Uiteindelijk had de gemeente geen anderhalve maand nodig, het maximumbedrag van 1,2 miljoen euro werd opgehaald in één dag. Voor wie toch nog wil inschrijven is een wachtlijst aangemaakt, aldus nog de gemeente.
"Het was een onverhoopt succes", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw Frank Van Bockstal (CD&V). Het intekenmoment startte tijdens een infosessie over het project, afgelopen woensdag. "We zagen het bedrag live evolueren. Tegen het einde van de sessie, om 21 uur, was er al zo'n 800.000 euro opgehaald."
Wachtlijst
Het gaat om de eerste gemeentebon die in ons land werd uitgegeven. Geïnteresseerden moesten minstens 1.000 euro inleggen. Inwoners van Etterbeek kunnen rekenen op een brutorente van 4,5 procent (3,15 procent netto), terwijl niet-inwoners een brutorente van 4 procent (2,8 procent netto) ontvangen.
Het kinderdagverblijf Ste-Geneviève in de Eudore Pirmezlaan is momenteel ondergebracht in ongeschikte en energie-inefficiënte lokalen, aldus de gemeente. Daarom werd besloten om een nieuw energiezuinig gebouw neer te zetten op de Jachthofsite van het gemeentehuis.
De werken moeten begin 2026 afgerond zijn, dan moeten de investeerders hun inleg en de eraan verbonden rente teruggekregen hebben.
Koolstofbudget
De schepen, die liever de term 'participatieve financiering' gebruikt dan 'gemeentebon', benadrukt verderr dat het een project van lange adem was, en dat er niet werd ingespeeld op de staatsbon, die diezelfde dag afliep. "Dat heeft er niets mee te maken, niet op vlak van de invulling noch op vlak van doelstelling."
De gemeentebon is een van de maatregelen om de doelstellingen van het gemeentelijke koolstofbudget te bereiken. "We zijn hier al sinds 2021 mee bezig. Het is in de eerste plaats dan ook een project om de bewoners participatief te betrekken bij het verminderen van onze koolstofuitstoot."
Lees meer over: Etterbeek , Economie , gemeentebon , gemeentehuis etterbeek , Vincent De Wolf
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.