De Brusselse horecasector wil horecaberoepen promoten en professionaliseren, de kwaliteitsstandaarden verhogen en de sector aantrekkelijker maken. Dat is het doel van het manifest 'Be Different, Choose Horeca' dat maandag ondertekend werd door vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en de overheid. "Brussel zonder horeca is als een bier zonder schuim."

© PhotoNews
| (archiefbeeld)
Horeca Brussel wil horecaberoepen weer aantrekkelijk maken: 'De sector heeft afgezien'
De horecasector heeft last van clichés en heeft daardoor moeite om personeel te vinden. Nochtans is het een sector in volle bloei, waar er werk is en die zich voortdurend aanpast. Dat zegt Laure Van Ranst, topvrouw van Horeca Forma Be Pro, dat zowel korte als lange opleidingen aanbiedt. Jaarlijks maken meer dan duizend mensen ervan gebruik.
Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotel Association (BHA), pleit op zijn beurt voor een meer nauwkeurige communicatie. "Ja, de sector heeft afgezien, maar hij is weerbaar en ontwikkelt zich opnieuw zeer goed", klonk het maandag. Hij wijst op de carrièrekansen, het gaat immers om banen die men niet zomaar kan delokaliseren.
Brussels minister voor Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (Défi) wijst op zijn beurt op de horeca als een belangrijke economische en sociale motor van het Brusselse gewest. "Brussel zonder horeca is als een bier zonder schuim", zei hij maandag. "Ik hoop dat we met deze campagne nieuwe talenten kunnen aantrekken."
Het manifest streeft ook naar eerlijke en rechtvaardige arbeidsomstandigheden, efficiënt en inspirerend management, voortdurende bijscholing, bevorderen van diversiteit en inclusie, en minder verspilling van voedingswaren.
Lees meer over: Economie , Federatie Horeca Brussel , Laure van ranst , Rodolphe Van Weyenbergh , Bernard Clerfayt