De drugsoverlast rond Brussel-Zuid en het Noordstation maakt voor toeristen het traject naar hun hotel onaangenaam. De toerismesector is zich daar bewust van, maar wil het niet overdramatiseren.
Hotelsector over drugsoverlast: 'Waakzaamheid geboden, maar geen negatieve impact'
De drugsgerelateerde narigheden rond Brussel-Zuid leiden tot verbaasde - en ook verontruste - reacties bij toeristen, zo is dagelijks vast te stellen.
Zo legde een Aziatisch gezinnetje onlangs het traject van hun hotel in de Louizabuurt richting het Zuidstation te voet af, met hun trolleys in de hand. Ze kijken vreemd op wanneer ze een groepje haveloze drugsgebruikers passeren, die in een hoek van een tankstation openlijk hun drugs aan het bereiden zijn.
Volgens handelaars in de buurt worden toeristen ook soms achtervolgd door gauwdieven, die in de buitenlandse bezoekers een makkelijke prooi zien. De kleine criminaliteit steekt vooral de kop op eens het donker is, maar zelfs overdag is het uitkijken.
Ook de achterkant van het Noordstation, waar openlijk gedeald wordt, leidt tot schichtige ogen bij de toeristen die er verzeild geraken, waaronder Tomorrowland-gangers. Moeders met jonge kinderen trekken hun kroost instinctief meteen dichter bij zich wanneer ze het station buitenstappen.
Impact toerisme
Je zou denken dat dit erg kwalijk is voor het internationale imago van Brussel als toeristische plek. Maar het lijkt vooralsnog niet zo dat de drugsoverlast tot een golf aan vragen of klachten van buitenlandse bezoekers leidt. De toerismedienst Visit Brussels zegt op dat vlak niets bijzonders op te merken. Er gaan ook geen alarmen af bij de Brussels Hotels Association (BHA).
"Op het terrein stellen we verhoogde activiteit van de politiediensten vast. Waarvoor onze dank, want daar zijn we vragende partij voor", zegt BHA-voorzitter Willem van der Zee. "Maar voor de rest is het business as usual. Ik heb niet de indruk dat internationale gasten Brussel meer mijden dan andere grootsteden, die vaak met gelijkaardige problemen kampen. We moeten er geen drama van maken."
De Brusselse hotels doen in juli zelfs goede zaken, onder meer dankzij een groot cryptocongres (goed voor 5.000 bezette kamers), Tomorrowland en de Formule 1-race in Spa-Francorchamps komend weekend.
Al wil Van der Zee de drugsoverlast ook niet wegrelativeren. "Het blijft in deze zomerdagen lang licht, en toch gebeuren er zaken. Dat kunnen we niet ontkennen."
Lees meer over: Economie