Cassandra Covaci (links) en Imran Abdou

Jongeren op zoek naar werk: 'Ik krijg die job toch niet, waarom zou ik nog proberen?'

Kentya Mabika
© BRUZZ
08/04/2025

In Molenbeek is 40 procent van de jongeren werkloos, een alarmerend hoog cijfer. Daarom is het belangrijk dat jongeren de juiste tools krijgen om de stap naar hun eerste baan te kunnen zetten. Cassandra Covaci is werkzoekende en voelt zich weinig gesteund in haar zoektocht naar een baan. Ook een studentenjob vinden blijkt niet gemakkelijk, getuigt de achttienjarige Imran Abdou.

Cassandra (19): 'We weten niet precies welke carrière we willen'

Cassandra Covaci uit Brussel volgde een opleiding rond zelfontplooiing en autonomie bij Art2work, een project in samenwerking met Actiris om werkloosheid in Brussel te bestrijden.

Cassandra zoekt al een hele tijd online naar een job, maar dat verloopt moeilijk, omdat ze niet precies weet wat voor werk ze wil doen. "Mijn vrienden en ik zijn vroeg gestopt met school, daardoor voelen we ons wat verdwaald. We weten niet welke carrière we willen."

146d80ef-20250402-jongeren.jpg

© Kentya Mabika | Cassandra Covaci

Cassandra gelooft dat ook de omgeving waarin iemand opgroeit een impact heeft op zijn of haar toekomstige carrière. "In mijn buurt zijn veel mensen werkloos, daarom wist ik niet hoe ik een job moest zoeken. Wie wel werkt, zit vaak in de bouw of werkt als poetsvrouw, maar dat spreekt me totaal niet aan. Ik doe liever iets creatiefs."

Hoewel ze zelf geen diploma heeft, erkent Cassandra dat studies belangrijk zijn om een baan te vinden. "Veel jongeren trekken zich terug in hun eigen bubbel en dat bemoeilijkt de zoektocht naar werk. Wanneer je een opleiding volgt, dan ontmoet je mensen en word je gedwongen om sociaal te zijn. Dat helpt enorm, want later op de werkvloer moet je contacten kunnen leggen met collega's."

Toch blijft Cassandra hoopvol. Ze hoopt dat haar opleiding bij Art2work haar kansen op werk vergroot.

Imran Abdou (18): 'Ik begrijp waarom jongeren gedemotiveerd raken'

Zelfs een studentenjob vinden is niet zo eenvoudig. Dat merkt Imran Abdou, een informaticastudent uit Brussel, sinds vorig jaar op zoek naar een bijbaantje.

"Ik begrijp waarom jongeren afhaken. Velen denken: ‘Ik krijg die job toch niet, waarom zou ik nog proberen?' Na een jaar zoeken heb ik nog altijd geen studentenjob gevonden. Het verbaast me niet dat jongeren gedemotiveerd raken.’"

Imran zoekt vooral jobs via onlineplatforms zoals Indeed en Student.be, maar krijgt zelden een reactie. "Soms ga ik zelfs persoonlijk mijn cv afgeven in een winkel. Ze nemen het, leggen het opzij en dat is het. Ik heb niet het gevoel dat ze er echt naar kijken."

4bd1cbc7-20250402jongeren1.jpg

© Kentya Mabika | Imran Abdou.

Volgens Imran speelt ook discriminatie op basis van naam en uiterlijk een rol. "Veel werkgevers beoordelen op uiterlijk, en dat is niet eerlijk. Niemand zou zichzelf moeten veranderen voor een job. Ook je naam kan een obstakel zijn. Als die 'te vreemd' klinkt, willen ze vaak niet verder kijken. Bedrijven willen een bepaald imago behouden, en sommige namen passen daar niet bij."

Toch blijft hij optimistisch.

"Brussel heeft nog heel wat werk voor de boeg, maar waar een wil is, is een weg," zegt de student. "Initiatieven zoals Jobcoach Mobile maken jongeren sterker op de arbeidsmarkt."

Schepen Saliha Raiss (Vooruit.brussels) en Art2work namen het initiatief voor Jobcoach Mobile, waarbij een vrijwilliger door Molenbeek fietst om met jongeren over werk te praten. Het doel is om hen te motiveren en hun kansen op een job te vergroten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni