De verankering van de industrie in Vlaanderen is prioriteit nummer één voor Vlaamse bedrijfsleiders, zo blijkt uit een rondvraag van werkgeversorganisatie Voka bij 1.600 ondernemingen. Voka stelde de resultaten van de bevraging maandag voor aan premier Alexander De Croo (Open VLD). Die wijzigde samen met Voka-topman Hans Maertens het straatnaambord van de Wetstraat tijdelijk in Weetstraat, "zodat de politiek weet wat er leeft bij de ondernemingen," aldus Maertens.
Premier De Croo en Voka-topman veranderen Wetstraat tijdelijk in Weetstraat
Volgens de Voka-topman zijn de dossiers Van Hool en Audi "tekenend voor hoe moeilijk de industrie het momenteel heeft, met onder meer de hoge loonkosten, dure energieprijzen, toenemende administratieve lasten, krapte op de arbeidsmarkt en een moeilijk vergunningenbeleid."
Premier De Croo verzekerde dat het bedrijfsleven op hem kan rekenen. "Als één iemand zich de voorbije jaren het industrieel beleid heeft aangetrokken, ben ik het," zei hij, verwijzend naar het akkoord rond de energiebevoorrading voor ons land en naar de recente samenkomst van honderden bedrijven voor de 'Antwerp Declaration'. "Die verklaring wordt nu door de Commissie gebruikt als leidraad voor een Europees industrieel beleid," aldus De Croo.
Lees verder onder de foto
Naast de verankering van de Vlaamse industrie, is een andere prioriteit voor de Vlaamse bedrijven de krapte op de arbeidsmarkt en de kwaliteit van het onderwijs. Maertens pleitte voor een nieuwe staatshervorming, zodat Vlaanderen de touwtjes voor zijn arbeidsmarktbeleid volledig zelf in handen kan nemen. Nog een belangrijke prioriteit is de sanering van de overheidsfinanciën, met een dreigend begrotingstekort van bijna 45 miljard euro. "Bedrijven zijn bezorgd dat zij na de verkiezingen de rekening zullen moeten betalen," aldus de Voka-topman.
De Croo wees op zijn beurt op het feit dat de Belgische economie het beter doet dan veel van onze buurlanden. "Het is een groei-economie." De begroting noemde hij "een terechte bezorgdheid." "Wij hebben in onze kaarten laten kijken hoe we de financiën gezond willen maken, misschien moeten andere partijen dat ook eens doen."
Met de verkiezingen in aantocht blijkt dat heel wat Vlaamse bedrijven ook wakker liggen van de toenemende polarisering. Zo'n 84 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders vreest politieke instabiliteit, zeven op tien vrezen dat een lange regeringsvorming een negatieve impact zal hebben op de economie.
De Croo antwoordde dat "men dan niet op partijen moet stemmen die pleiten voor instabiliteit en het beleid blokkeren."
Voka zal zijn enquête nu ook aan alle partijleiders voorleggen. "We roepen op: vorm na de verkiezingen snel hervormingsregeringen die de economie en onze bedrijven ondersteunen en hen alle kansen geven om te ondernemen," klonk het maandag.
Lees meer over: Economie , Hans Maertens , VOKA-topman , Wetstraat , Weetstraat , Brussel economie en werkgelegenheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.