De vastgoedbeheerder Mitiska REIM uit Groot-Bijgaarden wil alle zeven Cora-sites in België overnemen. Daarmee is de hypermarktketen niet gered, maar voor de winkelgalerijen rond de warenhuizen biedt de deal wel een toekomst. “De invulling zal commercieel blijven.”
Vastgoedbeheerder wil shoppingcentra rond Cora-hypermarkten overnemen
Dinsdag raakte bekend dat moederbedrijf Louis Delhaize alle zeven Cora-hypermarkten zal sluiten. Maar voor Galimmo, de vastgoedpoot van Louis Delhaize die de Cora-sites beheert, is er beter nieuws. Investeringsfonds Mitiska REIM wil namelijk de shoppingcentra overnemen. Volgens het fonds en Galimmo is er al een deal getekend, maar moet die nog worden afgeklopt, naar alle verwachting zal dat de komende maanden gebeuren.
Wat er precies in de plaats komt van de Cora, is nog niet bekend. Mitiska REIM zal alle sites aan een analyse onderwerpen om de nieuwe invulling ervan te bepalen. “Het hypermarktconcept zullen we niet voortzetten, dat lijkt ons iets van 10 à 20 jaar geleden. Maar de site zal een commerciële invulling blijven hebben, misschien komt er ook ruimte voor een vrijetijdsconcept”, zo zegt een pr-verantwoordelijke die spreekt namens Mitiska REIM. "Wij zien alvast veel potentieel in de locatie."
Renovatie
Het bedrijf is van plan om de winkelcentra te renoveren. Voor de kleinere handelaars en winkels rond de hypermarkt, biedt de eventuele overname een sprankeltje hoop. “Op korte en middellange termijn zullen die zeker open kunnen blijven”, zo klinkt het. “Ze kunnen eventueel deel uitmaken van de nieuwe invulling van het winkelgebied.”
Naast de Cora-hypermarkt, bevinden zich nog 47 andere handelaars in de galerij in Anderlecht. Het gaat daar onder meer om vestiging van Kruidvat, Action en Zeeman, in Sint-Lambrechts-Woluwe zitten nog een April, Pearle en Hans Anders naast de Cora.
Mitiska is gespecialiseerd in de ontwikkeling van winkelcentra en is gevestigd net over de gewestgrens in Groot-Bijgaarden. Het fonds legt zich toe op zogenaamde ‘retail parks’, middelgrote winkelcentra die vaak gelegen zijn aan de rand van steden met grote ketens. Het bedrijf heeft een 90-tal projecten ontwikkeld, verspreid over Europa. Het stond onder meer in voor het winkelcentrum Malinas in Mechelen en het heeft ook het winkelgebied Dansaert Park in Dilbeek gebouwd.
Of een deel van de honderden werknemers van Cora ook aan de slag kunnen blijven in het nieuwe winkelconcept dat in de plaats zal komen van de Cora, is nog niet zeker. Mitiska REIM wacht het sociaal overleg en de invulling van het nieuwe concept af.
Overleg met Clerfayt
Voor die 1.779 Cora-werknemers hebben de vakbonden vrijdag samengezeten met ontslagnemend Brussels minister van Werk, Bernard Clerfayt (Défi). Die heeft regionale steun toegezegd voor begeleiding naar nieuw werk, zo zegt Fabienne Meulemans van de socialistische vakbond ABVV. Er komt ook een intergewestelijke samenwerking, net als bij de grote ontslagronde bij Carrefour vorig jaar.
“We voelen ons gehoord door het Gewest, ook bij de federale regering zijn we goed ontvangen”, zo legt Meulemans uit aan BRUZZ. “Minister Clerfayt heeft ons beloofd dat hij, net als bij Audi, jobbeurzen zal organiseren.”
Daarnaast zal Actiris, in samenwerking met Forem en VDAB, opleidingen organiseren om de werknemers te heroriënteren en naar andere jobs te begeleiden.
Wet-Renault
Donderdag volgt het eerste overleg tussen vakbonden en Cora-directie in het kader van de wet-Renault voor collectieve ontslagen. Wanneer die procedure afgerond zal zijn, is nog niet duidelijk. Maar alle Cora-hypermarkten gaan ten laatste begin 2026 onherroepelijk dicht. Al kan dat volgens de vakbond bij sommige vestigingen zelfs vroeger zijn, dat hangt af van de eventuele plannen van de mogelijke nieuwe vastgoedbeheerder.
In Brussel zijn door de sluiting van twee Cora-filialen, meer dan 500 banen bedreigd.
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Sint-Lambrechts-Woluwe , Economie , Cora Anderlecht , Cora Sint-Lambrechts-Woluwe , Cora , vastgoed , vastgoedbedrijf , Mitiska REIM