Voor het eerst dwingt de Stad Brussel de eigenaar van een leegstand pand tot een gedwongen verkoop. BRUZZ sprak met de eigenaar, die niet ontkent dat hij de Stad nog geld moet. "Ik heb het dossier de laatste jaren verwaarloosd, maar de manier waarop bevoegd schepen Ans Persoons (Change.Brussels) me in het nauw drijft, is een politieke stunt." Persoons wijst erop dat het om een gerechtelijke beslissing gaat.
Eigenaar moet leegstaand pand verkopen: 'Stad neemt revanche'
De drie-etageswoning met handelsruimte op het gelijkvloers aan de Goede Bijstandstraat 12 werd eerder deze week door het notariaat Pablo De Doncker in openbare verkoop gezet. Dat gebeurde na een gerechtelijke beslissing. Het is de eerste keer in het gewest dat een pand, met een verleden van tien jaar aan onbetaalde leegstandboetes, gedwongen verkocht wordt.
De schuldeiser is de Stad Brussel, aan wie de Schaarbeekse Turk A.A. naliet een jarenlange rist aan leegstandboetes te betalen. Ook ING heeft zich als schuldeiser toegevoegd, voor een lening die een vennootschap van de betrokkene bij de bank aanging.
De cliënt heeft volgens onze bron verschillende bouwaanvragen bij de stad ingediend, maar kreeg geen bouwvergunning. De leegstandsboetes liepen op tot verschillende 10.000'en euro's. De rechtbank heeft een notaris aangesteld, maar de eigenaar wil nu bewijzen dat de gerechtelijke beslissing voorbarig is: een architect zou bezig zijn met verbouwplannen.
Bouwplannen
De jongste stedenbouwkundige aanvraag voor vertimmering van de Goede Bijstandsstraat 12 dateert van 20 juni 2017. Daar volgde een negatief advies op, en de vraag om een historische kroniek te bezorgen van het pand.
"Ik heb in de loop der jaren drie bouwaanvragen ingediend om de eengezinswoning tot zeven appartementen om te bouwen", bevestigt de eigenaar. "Ik begrijp niet dat dwangsommen voor leegstand kunnen gevorderd worden, in een periode dat gelijktijdig bouwdossiers worden ingediend. De wetgeving lijkt zeer flou. Er is ook een gedeeltelijke bewoning in het pand, drie huurders zelfs. Dat zal ik bewijzen", aldus de eigenaar.
Even later klinkt echter een ander geluid. "Ik was met andere, belangrijkere projecten bezig de jongste tien jaar", zegt de eigenaar, "en beken het dossier verwaarloosd te hebben. Burgemeester Philippe Close (PS) heeft er geen media-affaire van gemaakt, terwijl schepen Persoons (Change.Brussels) dat wel doet. Maar als het huis tegen een goede prijs van de hand gaat, kan ik ermee leven en laat ik de zaak gaan.”
"Ooit kwam het OCMW me vragen om het huis ter beschikking te stellen. Ik weigerde en nu neemt men revanche."
De eigenaar is echter niet te spreken over de eerste schuldeiser, de Stad Brussel. Hij stelt: “Schepen Ans Persoons mikt op een politieke stunt, door een voorbeeld te stellen wat met leegstand kan gebeuren. Ooit kwam het OCMW me vragen om het huis ter beschikking te stellen. Omdat ik daar lang over geaarzeld heb en uiteindelijk niet heb toegezegd, neemt men nu revanche.”
'Allerlaatste stap'
Schepen Persoons (Change.brussels), die het dossier eind 2018 erfde, reageert als volgt: “Ik wil niet ingaan op de details van de zaak. De procedure loopt al lang en het gerecht deelt de mening van de Stad. Daarmee is alles gezegd. De Stad zal altijd trachten tot een vergelijk te komen in gevallen van langdurige leegstand door eigenaars. De gedwongen verkoop is een allerlaatste en uitzonderlijke stap. Ons hoofddoel is er voor zorgen dat er geen woningen staan te verkrotten in onze stad.”
Lees meer over: Brussel-Stad , actua
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.