Het leegstaande pand op de Havenlaan in Brussel waar Allee du Kaai tot voor kort gevestigd was, is voor enkele tientallen asielzoekers de volgende halte op hun asielodyssee geworden. Het Brussels Gewest, dat het gebouw via de Brusselse haven in handen heeft, dringt aan op een snelle oplossing.
Ex-bewoners tentenkamp strijken neer in leegstaand pand: ‘Tussenoplossing’
Dinsdag werd het tentenkamp aan het kanaal in Molenbeek waar al maandenlang asielzoekers en migranten kampeerden onaangekondigd ontruimd. Wie op een lijst stond die de gemeente Molenbeek op basis van verschillende identificatiemomenten had opgesteld, mocht op een bus richting opvang stappen.
De operatie verliep gesmeerd, maar voor zo’n veertig ex-tentbewoners, onder wie heel wat asielzoekers, was geen opvangplek voorhanden, net omdat hun naam niet op de lijst was beland.
Er lopen vandaag wel onderhandelingen tussen advocaten en de Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) om mensen die kunnen aantonen dat zij inderdaad in het tentenkamp leefden, maar gisteren naast een opvangplek grepen, alsnog onderdak te geven.
Die gesprekken lopen vlot, aldus enkele bronnen, al is het nog onduidelijk hoeveel extra noodopvangplekken er via de gemeente Molenbeek beschikbaar zouden zijn.
‘Gevaarlijk’
In afwachting van nieuws hebben zo’n 40 mensen, met hulp van een aantal vrijwilligers, dinsdagavond een leegstaand gebouw op de Havenlaan in Brussel gekraakt. Het gaat om het pand waar Allee du Kaai tot eind februari gevestigd was. De Brusselse politie kwam woensdagochtend bovendien al langs om de nodige vaststellingen te doen.
Volgens vrijwilligers zit minstens driekwart van de aanwezigen in een lopende asielprocedure en zijn zowat alle mensen die de nacht in het pand doorgebracht hebben achterblijvers van het ontruimde tentenkamp.
Onder hen een groepje jonge twintigers uit Eritrea, die foto’s tonen van hun verblijf in het kampement. Op hun bijlage 26, dat hen recht moet geven op opvang, staat te lezen dat de jongemannen al sinds oktober in België verblijven.
Het ziet ernaar uit dat het verblijf van de groep mannen en hun lotgenoten in het leegstaand gebouw van korte duur zal zijn. Het Brussels Gewest, dat het pand via de Haven van Brussel bezit, laat bij monde van de woordvoerder van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) alvast weten dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk met een oplossing op de proppen te komen voor de tijdelijke bezetting.
“De omstandigheden in het gebouw zijn op sommige plekken te gevaarlijk om zo’n bezetting te tolereren”, klinkt het.
Humanitaire Hub
Die boodschap is ook al aangekomen bij de vrijwilligers die de bezetting coördineren. “Dit is een tussenoplossing: we gaan hier enkele dagen blijven, totdat er een echte huisvestingsoplossing is. Hopelijk is dat een plek in het opvangnetwerk voor de asielzoekers die in het tentenkamp verbleven.”
In het pand is er geen elektriciteit of water, vandaag worden er wellicht wel toiletten gerecupereerd die tot gisteren gebruikt werden aan het tentenkamp bij het kanaal.
“Ondertussen wordt er voor ontbijt en dekens gezorgd. Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn ook al ter plekke voor een medische check-up”, aldus de groep vrijwilligers.
De tijdelijke bezettingsplek ligt overigens op een steenworp van de Humanitaire Hub, waar mensen in nood dagelijks terechtkunnen voor een maaltijd.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving