Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega op Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaan in de komende dagen overleggen over een actieplan, na de rellen in Brussel van afgelopen week. Dat hebben ze donderdag aangekondigd op een persconferentie na de federale ministerraad. Jambon en Geens willen daarover in de komende dagen nog overleggen met de lokale autoriteiten in Brussel.
Geens en Jambon willen actieplan 'voor repressie en preventie'
Brussel werd de aflopen week twee keer opgeschrikt door rellen. Zaterdag richtte een honderdtal jongeren een ravage aan in en rond de Lemonnier-wijk naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal, woensdag veroorzaakte de komst van de Franse socialmediaberoemdheid Vargasss92 rellen aan het Muntplein.
Jambon en Geens willen hard optreden. Er komt daarom een soort actieplan, in samenspraak met de Brusselse autoriteiten. "We moeten alles doen om dit te voorkomen, niet alleen met woorden en boodschappen, maar ook met daden", zei Jambon. "We willen er alles aan doen om de veiligheid voor de burgers te waarborgen. De verantwoordelijken voor de rellen zullen de gevolgen dragen."
Geens: 'Preventie ook belangrijk'
Minister Geens benadrukte dat er niet alleen een federale aanpak voor repressie moet komen, maar dat ook preventie belangrijk is in het actieplan. "We moeten hier lessen uit trekken, ook op het federale niveau. Kordaat aanpakken is belangrijk, en ik denk dat dat gisteren beter is gebeurd dan zaterdag, maar we moeten toch ook kijken hoe we dat in de toekomst kunnen voorkomen. Het is erg jammer dat dit gebeurt in de hoofdstad van België, Vlaanderen en Europa."
De CD&V-minister kwam ook nog terug op de arrestaties naar aanleiding van de rellen. Hier en daar was wat wrevel ontstaan, omdat een deel van de herrieschoppers na hun aanhouding 24 uur later al weer werd vrijgelaten.
Maar dat betekent nog niet dat ze vrijuit gaan, benadrukt Geens. "Als ze worden vrijgelaten, kan de gerechtelijke procedure juist veel sneller verlopen."
Via het snelrecht komen ze dan een pak vlugger voor de correctionele rechtbank dan wanneer er een volledig strafonderzoek moet gebeuren, legt de minister uit. Zo staan er volgens Geens al enkele relschoppers op de planning om in januari voor de rechter te verschijnen.
Kir: 'Geld nodig voor politie en justitie'
De PS staat achter het actieplan van de ministers, maar voegt er wel meteen aan toe dat er ook middelen nodig zijn voor een goed functioneren van politie en justitie. "Honderden jobs van agenten in Brussel zijn niet ingevuld, en er ontbreken ook 40 magistraten om de straffeloosheid aan te pakken", reageert Emir Kir (PS), parlementslid en burgemeester van Sint-Joost.
Kir verbaast zich over de kritiek vanuit Vlaanderen over de organisatie in zes politiezones. "Als er zich in Vlaanderen gelijkaardige problemen voordoen, zoals recent in Antwerpen, dan hoor je geen opmerkingen over de organisatie van de politie. Daar bestaat bijvoorbeeld ook één enkele politiezone."
Net zoals Geens benadrukt de burgemeester ook het belang van preventie. "Alleen repressie zal niet volstaan. We moeten ook begaan zijn met vorming en opleiding, etcetera."
Rellen in Brussel
Oproer Muntplein
Rellen in Brussel
Lees meer over: actua , Politiek , Rellen in Brussel , Oproer Muntplein , Rellen in Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.