Afgelopen week maakte de Antwerpse ziekenhuisgroep ZAS gewag van een “ongeziene uitbraak” van mazelen. In Brussel lijkt de situatie voorlopig mee te vallen. Toch blijven deskundigen waakzaam en wijzen ze op het belang van vaccinaties. “Één persoon met mazelen kan tot wel twintig andere mensen besmetten”, zegt Gerlant van Berlaer, afdelingshoofd van de dienst Kritische Zorg Pediatrie van het UZ Brussel.
Aantal gevallen van mazelen in Brussel nog niet verontrustend: ‘Nieuwe piek vermijden’
De voorbije weken stelde de Antwerpse ziekenhuisgroep ZAS mazelen vast bij 15 kinderen. Twee onder hen belandden op intensieve zorgen. Kinderinfectioloog Daan Van Brusselen, verbonden aan het ZAS en de UAntwerpen, sprak over een situatie “die we nog nooit hebben meegemaakt”.
Quid Brussel? Gerlant van Berlaer, afdelingshoofd van de dienst Kritische Zorg Pediatrie van het UZ Brussel, heeft voorlopig weet van twaalf bevestigde gevallen voor dit jaar over het hele gewest. Het Brussels gezondheidsinstituut Vivalis stelde er iets meer vast: 16 bevestigde gevallen van mazelen, en drie waarschijnlijke.
Op een bevolking van ongeveer 1,25 miljoen mensen lijkt dat op het eerste gezicht niet veel. Eind april vorig jaar waren er 45 bevestigde gevallen, meer dus dan momenteel het geval is. Daarom is enige waakzaamheid geboden.
Ontstekingen
“Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten”, legt van Berlaer uit. “Één persoon kan tot wel twintig andere mensen aansteken.”
Een pak hoger vergeleken met corona, waarbij een zieke doorgaans één tot twee anderen besmet. Bovendien kan je de mazelen al overdragen vijf à tien dagen voor de eerste symptomen de kop opsteken.
De gevolgen van mazelen zijn alleszins niet min. “Indien je niet gevaccineerd bent, loop je het risico op long-, oor-, hersen-, en hersenvliesontstekingen”, zegt van Berlaer. “zelfs twintig jaar na de besmetting kan er alsnog schade aan de hersenen optreden.”
In bepaalde gevallen kunnen mazelen dodelijke gevolgen hebben.
Frédéric Pellissier, woordvoerder van Vivalis, waarschuwt voor onverwachte pieken. Dat was onder meer vorig jaar het geval. “Waar het aantal gevallen in mei 42 bedroeg, steeg het in juni ineens naar 123. Best opmerkelijk voor een ziekte die voornamelijk in de lente en de winter voorkomt."
Pellissier vermoedt dat die piek te maken had met de start van de vakantieperiode, al is daar geen uitsluitsel over. “Daarom blijven we waakzaam en volgen we de situatie op de voet. We willen een nieuwe piek vermijden.”
Twee dosissen
De beste en eigenlijk enige manier om een besmetting te voorkomen, is een vaccinatie. En liefst twee dosissen. “Dan ben je voor het leven beschermd”, weet van Berlaer. Maar bij mensen geboren na 1985 is dat niet altijd het geval. Zowel Van Berlaer als Vivalis roepen om die reden op je vaccinatiestatus te checken. Dat kan online, via je vaccinatieboekje of met de huisarts.
Van Berlaer voegt ook toe dat de vaccinatiegraad in ons land gedaald is. “En dat verhoogt het risico op vermijdbare ziektes.”
Volgens de meest recente cijfers uit 2020 kreeg 81 procent van de Vlaamse bevolking twee vaccinaties. In Brussel ligt dat cijfer evenwel lager, met een vaccinatiegraad van 75 procent.
Een eenduidige reden waarom dat aandeel hier lager ligt, is er niet. “Wel gaat het om een heel diverse samenleving, waar ook gemeenschappen toe behoren die misschien minder geneigd zijn om zich te laten vaccineren. Ook in andere grote steden zie je dat. Hen bereiken is een uitdaging waar we elke dag aan werken”, besluit Pellissier.
Lees meer over: Gezondheid , mazelen , Gerlant Van Berlaer , Vivalis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.