Er komen drie gespecialiseerde centra voor alle kinderen met kanker in ons land. De universitaire ziekenhuizen in Brussel, Gent en Leuven hebben de beste troeven in handen, schrijft De Morgen maandag.
Brussel krijgt wellicht gespecialiseerd centrum voor kinderkanker
De federale ministerraad besliste vrijdag om voor kinderoncologie naar een beperkt aantal referentiecentra te evolueren vanaf 2027. Kanker bij kinderen is een ziekte van de kleine getallen - jaarlijks zijn er zo'n 350 à 400 nieuwe patiënten - en dus zal een concentratie van expertise tot betere zorg leiden, is de achterliggende gedachte. Een gelijkaardige hervorming is er al voor pancreas- en slokdarmkanker.
Momenteel zijn er zeven Belgische ziekenhuizen met een afdeling kinderoncologie. De evolutie binnen het vakgebied zorgt er echter voor dat die 'kleinschaligheid' zich wreekt, zegt hemato-oncoloog Barbara De Moerloose (UZ Gent) in de krant. "Kinderkanker is een kluwen van ruim zestig verschillende subtypes. Het is onhoudbaar geworden voor al die kleine teams om zich in elk domein bij te scholen."
Concreet moeten referentiecentra in de toekomst voor elke patiënt instaan voor de diagnose, het opstellen van een behandelplan en chirurgie of andere complexe ingrepen. Voor onder meer revalidatie of chemotherapie zullen patiënten dichter bij huis terechtkunnen in satellietcentra. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wijst naar Nederland als lichtend voorbeeld.
Aan Nederlandstalige kant hebben Leuven en Gent de beste troeven, aan Franstalige kant zijn dat de Brusselse universitaire ziekenhuizen Saint-Luc (UCL) en Erasme (ULB).
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , kinderkanker , universitair ziekenhuis Saint-Luc