Het aantal Brusselse hiv-diagnoses steeg in 2023 met 18% tegenover het jaar daarvoor en ligt daarmee drie keer hoger dan in de rest van het land. Zo zijn er in Brussel 18 nieuwe diagnoses per honderdduizend inwoners, terwijl het nationale gemiddelde op 5,7 ligt. Ook wordt de groep mensen die besmet geraakt steeds diverser. “Als Brussel een voortrekkersrol op zich neemt, zal dat een significante invloed hebben op de hiv-bestrijding in heel België”.
Drie keer meer hiv-besmettingen in Brussel dan in de rest van het land
Dat er in Brussel meer hiv-besmettingen zijn dan in de rest van België, is op zich geen verrassing. Dat was de afgelopen jaren immers ook al het geval. Toch is de omvang van de stijging opvallend.
De groepen die traditioneel het grootste risico lopen op een hiv-besmetting, mannen met de Belgische nationaliteit die seks hebben met andere mannen en hetero personen met een Sub-Saharaanse achtergrond, wonen vaker in grote steden”, klinkt het bij Jessika Deblonde, woordvoerder van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid dat het rapport over de stijging van het aantal hiv-besmettingen publiceerde. Ook het florerende nachtleven en het feit dat Brussel de hoofdstad van het land is, waar mensen voortdurend komen en gaan, zouden mee aan de oorzaak van een hoger aantal Brusselse besmettingen liggen.
Maar hoewel die twee groepen traditioneel beschouwd werden als de grootste risicogroepen, wordt de groep van besmette patiënten steeds diverser. Die diversificatie maakt preventie er niet gemakkelijker op, omdat er geen gerichte doelgroepen meer zijn. Daarom moeten de preventie en bewustmaking zo breed mogelijk uitgedragen worden”, zegt Deblonde.
Preventie
Die preventie focust op drie belangrijke dingen. In de eerste plaats is het belangrijk een condoom te gebruiken. Bij regelmatig wisselende seksuele contacten is het daarnaast aan te raden om PrEP te gebruiken, een medicijn dat een hiv-besmetting kan voorkomen. En de derde vorm van preventie is een test na een risicocontact.
Fast-Track City-initiatief
Hoewel er in Brussel al heel wat laagdrempelige centra zijn waar je je anoniem en gratis kan laten testen en er terreinorganisaties aan de slag zijn die zich richten op bepaalde doelgroepen, kunnen de cijfers in Brussel volgens Sciensano nog een stuk omlaag. “We kunnen ons daarvoor laten inspireren door het Fast-Track City-initiatief dat al in meerdere buurlanden is uitgerold”, zegt Deblonde. Bij dit initiatief werken verschillende instanties zoals gezondheidsprofessionals en terreinorganisaties samen als een geoliede machine om de strijd met hiv aan te gaan. “In Londen worden mensen die op de spoeddienst belanden getest op hiv. In Amsterdam gaan huisartsen patiënten uit risicogroepen heel gericht testen”, vertelt Deblonde daarover. Dat heeft wel degelijk een effect, want Amsterdam wist het aantal hiv-infecties met 95% terug te dringen.
“Er zijn nog geen concrete plannen voor Brussel, maar zo’n systeem zou ook hier kunnen werken. Als Brussel deze voortrekkersrol op zich neemt, zal dit een stevige impact hebben op de hiv-bestrijding in België”, besluit Deblonde.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid