Het KMI waarschuwt dat de weersomstandigheden tot midden volgende week zorgen voor een hoger risico op CO-vergiftiging. Het weersinstituut adviseert daarom iedereen met een open haard of boiler om alert te zijn voor mogelijke symptomen zoals hoofdpijn of braakneigingen.
KMI waarschuwt voor hoger risico op CO-vergiftiging door het weer
Die kunnen namelijk wijzen op CO-vergiftiging. Bij twijfel is het aanbevolen om meteen 112 te bellen.
CO, of koolmonoxide, is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, steenkool of hout. Bij inademing hecht het zich in de plaats van zuurstof aan hemoglobine in het bloed, en veroorzaakt het zo een zuurstoftekort. De eerste symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Het risico op een CO-vergiftiging ligt momenteel extra hoog door het weer, zo legt meteoroloog Tom Elegeert uit aan BRUZZ. Er vindt deze week namelijk inversie plaats boven Brussel, een weerfenomeen waarbij een laag koude lucht dicht bij het aardoppervlak blijft hangen omdat die gevangen zit onder een warmere luchtlaag. Gecombineerd met een gebrek aan wind worden schadelijke gassen daardoor minder snel afgevoerd. "Daarbij komt dat het nog steeds vrij koud is en veel mensen hun verwarming aansteken." Al die factoren samen zorgen voor een hoger risico op CO.
Sluipmoordenaar
CO-vergiftiging treft jaarlijks tot een duizendtal mensen in België, waarvan 20 tot 30 gevallen met de dood tot gevolg. Geen enkele andere vorm van vergiftiging is zo dodelijk. In Brussel worden jaarlijks meer dan 120 gevallen van CO-vergiftiging geregistreerd, zo meldt Leefmilieu Brussel. In 2024 stierven vier mensen aan CO-vergiftiging en waren er 109 ziekenhuisopnames in het gewest.
Om een CO-vergiftiging te voorkomen, raadt de Brusselse milieudienst aan om verbrandingstoestellen regelmatig te laten controleren door een erkend technicus, de schoorsteen te laten controleren en reinigen, en ervoor te zorgen dat de omgevingslucht wordt ververst door voortdurende ventilatie. Tot slot is het raadzaam om een CO-melder in huis te plaatsen.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , CO-vergiftiging , KMI , CO-intoxicatie , koolmonoxide