| Archiefbeeld ter illustratie

Kwart van serviceflats in Brussel en Vlaanderen staat leeg

© Belga
09/08/2024

Het aantal serviceflats in Vlaanderen en Brussel is in tien jaar tijd ruim verdubbeld, van bijna 17.000 tot meer dan 36.000. Maar ondanks de voorspelde tekorten staat een kwart ervan leeg, zo staat vrijdag in Het Nieuwsblad.

Het fiscaal regime lijkt een van de oorzaken te zijn voor de leegstand. Wie serviceflats bouwt of koopt, moet minder btw betalen dan wie een gewoon appartement zet. "Daardoor zijn ook bouwpromotoren erop gesprongen en is er veel gebouwd. Maar dat aanbod matcht niet altijd met de reële nood", zegt directeur Marijke Dheedene van de Vlaamse Ouderenraad.

Ook voldoen de serviceflats vaak niet aan een aantal bekommernissen van bewoners. En dat gaat verder dan wat er binnen de muren van de flat te vinden is. “In Nederland spreken ze in deze context vaak over de nabijheid van de drie A’s: arts, apotheker en Albert Heijn. Maar eigenlijk gaat het nog verder dan dat. Je sociaal-culturele leven, en de connectie met de buurt waar je vroeger woonde: dat is vaak nog een blinde vlek," vervolgt Dheedene.

Daarnaast speelt de inrichting een rol. "Eenzaamheid is op oudere leeftijd een groot risico, maar assistentiewoningen komen vaak nog niet tegemoet aan de nood aan gezelschap", zegt ook professor Anja Declercq (KU Leuven), gespecialiseerd in ouderenzorg. “Ze zitten ’s avonds nog altijd alleen. Een gemeenschappelijke keuken en woonkamer, dát is een gemis. Een aantal van die mensen bieden zich al vroeg aan bij een woon-zorgcentrum, maar worden er dan niet toegelaten omdat ze de zware zorg nog niet nodig hebben.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni