Twee ziekenhuizen in Anderlecht stellen nieuw interventieteam voor, ‘zo ontlasten we MUG'

© Belga - BRUZZ
02/10/2024

De Anderlechtse ziekenhuizen Joseph Bracops (Iris Zuid) en Sint-Anna-Sint-Remi (Chirec) hebben dinsdag een gezamenlijk paramedisch interventieteam (PIT) officieel ingehuldigd. “Zo verkorten we de tijd die nodig is om interventies uit te voeren, maar bieden we toch dringende zorg aan die vergelijkbaar is met die van een arts.”

Zo'n PIT bestaat uit een verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en dringende geneeskundige hulpverlening, en twee ambulanciers van het Rode Kruis. De teams zijn bedoeld om de aanpak van noodsituaties te verbeteren, doordat ze meer hulp kunnen bieden dan alleen een ziekenwagen van de noodcentrale 112, en tegelijkertijd de MUG-teams ontlasten.

Bij een noodoproep naar 112 zullen, afhankelijk van de uitleg van de beller, nu drie mogelijkheden door de hulpdiensten worden overwogen: het sturen van alleen een ziekenwagen voor de minst ernstige gevallen, tussenkomst van de MUG voor de meest ernstige situaties, of de inzet van een PIT voor tussengevallen.

“Dankzij de aanwezigheid van een verpleegkundige die gespecialiseerd is in spoedeisende hulp of intensive care, levert een PIT een echte meerwaarde op voor de kwaliteit van de patiëntenzorg”, zegt Xavier Malfroot, hoofd spoedeisende hulp bij het ziekenhuis Sint-Anna-Sint-Remi. “Zo verkorten we de tijd die nodig is om interventies uit te voeren, maar bieden we toch dringende zorg aan die vergelijkbaar is met die van een arts, of het nu gaat om een beroerte, trauma, complexe reanimatie of zelfs een bevalling.

Nieuwste technologieën

Het voertuig dat door de twee Anderlechtse zorgpartners zal worden ingezet, is uitgerust met de nieuwste interventietechnologieën, waaronder een systeem waarmee een arts een verpleegkundige op afstand kan begeleiden.

De ambulance zal gestationeerd worden in één van de twee ziekenhuizen en zal elke twee weken van locatie wisselen. Zo wordt er een leemte opgevuld in de regio Brussel-West. Maar de reikwijdte van operaties zal waarschijnlijk veel groter zijn. “Afhankelijk van de behoeften rijden we waarschijnlijk tot Vlaams-Brabant”, voorspelt Malfroot.

België telt momenteel een honderdtal PIT's, maar weinig in Brussel. Toch zou hun aantal binnenkort moeten toenemen, voorspelt de hoofdverpleegkundige. “Het was 17 jaar lang slechts een proefproject, maar een koninklijk besluit biedt nu een wetgevend kader. Zo kan het nieuw avontuur met een stevige basis van start gaan.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni