Anderlecht kan volgens Ghelamco juridisch gezien niet uit het Eurostadion-project stappen. Dat zegt Ghelamco-bestuurder Philippe Neyt, in een reactie op de beslissing van Anderlecht om niet in het nieuw te bouwen stadion te spelen. Guy Vanhengel (Open VLD) en minister-president Vervoort (PS) willen dat het stadion gebouwd wordt.
Ghelamco: 'Anderlecht kan niet uit het Eurostadion stappen'
Volgens Ghelamco is het niet gezegd dat voetbalclub Anderlecht het Eurostadion laat vallen. “We lezen in de brief die we ontvingen van RSCA niet dat de club uit het project stapt", zegt bestuurder Philippe Neyt. "Dat kan trouwens ook niet gegeven de door de club neergelegde documenten tijdens de openbare aanbesteding, en vooral door de ondertekening van het beginsel-akkoord van 28 oktober 2015.”
Neyt beklemtoont ook zich altijd als een loyale partner te hebben gedragen, en dat te zullen blijven doen. "Ghelamco komt zijn engagementen na. We verwachten dat onze partners dat ook doen. Alleen zo is er sprake van rechtszekerheid.”
Eisen van Anderlecht
Anderlecht heeft nooit enthousiast gedaan over het Eurostadion. Zo is het beginselakkoord van oktober 2015 nog steeds niet verzilverd in een contract. En doordat Anderlecht niet de eigenaar wordt van het stadion, kan het niet alleen beslissen over bijvoorbeeld de grootte van het stadion, het gebruik van de loges, de beleving en de rendabiliteit van het stadion. Vooral het feit dat Ghelamco een bouwaanvraag had ingediend zonder deze laatste elementen nog af te toetsen, zette kwaad bloed bij RSCA.
Maar Ghelamco zegt net maximaal rekening te hebben gehouden met de opmerkingen van Anderlecht, "maar dit binnen de krijtlijnen van wat initieel is vastgelegd en van de Uefa-normen inzake stadioninfrastructuur", aldus Neyt, die ook aanstipt dat de belangen eigenlijk gelijk lopen.
"Zij willen maximale fanbeleving en kijkerscomfort, Ghelamco wil dat ook: dus eigenlijk willen we vooral juist hetzelfde. Het creëren van beleving is juist onze sterkte. We begrijpen de houding van RSCA eerlijk gezegd niet.”
Gewest wil Eurostadion
Politici reageren terughoudend op de brief van Anderlecht. "Dit probleem is een zaak tussen de toekomstige eigenaar van het stadion en een huurder", stellen minister-president Rudi Vervoort (PS) en Guy Vanhengel (MR). "Beiden moeten tot een oplossing komen."
Tegelijk zeggen ze dat het "Brussels Gewest bevestigt dat het de wens uitdrukt dat het stadion wordt gebouwd." Alle procedures om dit doel te bereiken moeten volgens de ministers voortgezet worden.
Of daarmee ook juridische procedures bedoeld worden, is niet zeker, maar het is ook niet uitgesloten. In dat geval is de juridisch status van het beginselakkoord tussen Anderlecht en Ghelamco erg belangrijk. Wat daarin is afgesproken en hoe bindend die afspraken zijn, is tot op heden echter niet duidelijk.
Een andere mogelijkheid is dat het Eurostadion gebouwd wordt zonder Anderlecht als huurder. Waar het geld dan vandaan moet komen om het project rendabel te houden, is evenmin duidelijk.
Eurostadion
Lees meer over: actua , Sport , Eurostadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.