Een ket met een geweldige snor, en daaronder de meest stralende glimlach die je in Brussel kon zien. Zo zal regisseur Julien Vrebos altijd herinnerd worden.
Julien Vrebos (75) overleden: markante cineast en beste vertolker van de Brusselse zwans
Zijn gevoel voor humor was legendarisch. Als echte Brusselaar was Vrebos één van de beste vertolkers van de Brusselse zwans.
Als regisseur maakte hij onder andere faam bij televisie. Zijn beeldtaal onderscheidde zich van die van vele anderen. Ook omdat hij lak had aan de regels van de beeldkunst. Stelden die dat je personage best links in het centrum van het beeld stond, dan filmde Julien zijn hoofdpersonage op zo’n manier dat je die ergens onderaan rechts in beeld moest gaan zoeken.
Die geweldige beelden, dat was ook waar zijn eerste langspeelfilm 'Le Bal Masqué' zo in uitblonk. De film over de aanslagen van de Bende van Nijvel is op velen hun netvlies gebrand door de bijzondere openingsscène. Vooral de felheid van de kleuren was in 1998 nieuw voor de Belgische cinema.
Nochtans was regie niet zijn eerste roeping. Vrebos studeerde eerst voor landmeter. Was zelfs een tijdje gemeenteambtenaar en kwam daarna via de sport in de journalistiek terecht.
Eerst voor de nationale zenders. Later ook voor tvbrussel, de regionale televisiezender die opging in BRUZZ. Voor tvbrussel maakte hij geweldige reeksen, vaak met een maatschappelijke inslag. Hotel Esperance was misschien de belangrijkste.
Herbekijk: Hotel Esperance met Marie-Jeanne
In Floere Fox - het werd een tijdlang ook zijn geuzennaam - combineerde hij twee van zijn passies: eten en met mensen praten.
Herbekijk: Floere Fox goes Het Goudblommeke in Papier
Rang en stand deden er daarbij niet toe. Namen al helemaal niet. Iedereen heette Suske. Want je naam, laat staan je voornaam herinneren, daar slaagde Julien niet in.
Julien is 75 geworden.
Herbekijk: een prachtig portret van Marie-José door Julien Vrebos
In 2015 maakte Julien Vrebos een portret van Marie-José Devroede, die jarenlang haar eigen naaiwinkeltje in de Hoogstraat open hield: Le Stoppage. Ze pendelde dagelijks naar de Marollen vanuit Petit-Enghien, of Lettelingen.
'Voor ons blijft hij dé Brusselaar tot het einde der tijden'
Bram praat met Robert Esselinckx, voormalig hoofdredacteur van tvbrussel over Julien Vrebos.
Lees meer over: Film , Samenleving , julien vrebos
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.