Photonews

| De gevangenis van Haren.

België veroordeeld tot dwangsommen voor situatie in Brusselse gevangenissen

MVDH
13/03/2025

Het Brusselse hof van beroep heeft de Belgische staat in februari tot forse dwangsommen veroordeeld voor de overbevolking en wantoestanden in de gevangenissen van Haren en Sint-Gillis. In heel België moesten in februari meer dan 200 gevangenen op de grond slapen vanwege de uitpuilende complexen. Ondertussen waarschuwt minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) dat een oplossing niet meteen in zicht is.

Op 18 februari heeft het hof van beroep in Brussel de Belgische staat veroordeeld voor de overbevolking in de gevangenis van Haren en voor de “onmenselijke behandelingen” in de gevangenis van Sint-Gillis. Dat staat in een arrest dat BRUZZ kon inkijken.

Daarin is onder meer sprake van cellen zonder verwarming, kapotte ramen, cellen zonder stoelen, problemen met toiletaansluitingen, schimmel, douches die 10 dagen niet werken en onhygiënische omstandigheden. In december vorig jaar zaten in Haren 1.148 gedetineerden vast terwijl er maar 1.035 bedden beschikbaar zijn.

Het arrest veroordeelt de Belgische staat tot het betalen van 2.000 euro per dag per gevangene die de maximale capaciteit van de gevangenis van Haren overschrijdt en 1.000 euro per vaststelling van "onwaardige toestanden” in de gevangenis van Sint-Gillis.

Het is niet de eerste keer dat België veroordeeld wordt voor de lamentabele toestand van zijn gevangenissen. De Orde van Franstalige en Duitstalige balies van België, die ook in deze zaak naar de rechter trok, herinnert eraan dat België al eerder dwangsommen kreeg opgelegd voor de overbevolking in de gevangenis van Lantin. Die boetes stapelden zich de voorbije jaren op tot een bedrag van 81 miljoen euro.

Transfers

Beterschap is niet meteen in zicht. Op vraag van parlementslid Khalil Aouasti (PS) antwoordde minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) in de Kamer dat het gevangeniswezen een 'transferbeleid' heeft ingevoerd "dat de verdeling van de gedetineerden moet optimaliseren zodat elke cel maximaal kan worden bezet".

Gedetineerden uit Haren zijn daarom opnieuw naar Sint-Gillis gebracht.

Volgens de minister zijn ook kleine herstellingen en veiligheidswerken uitgevoerd in Sint-Gillis. Niettemin is er nog geen knoop doorgehakt over de sluitingsdatum van die gevangenis die eerder voorzien was voor eind 2024. "Een zaak is zeker: de huidige gevangenisbevolking laat de sluiting op korte termijn niet toe", luidt het.

Eind vorig jaar zaten er 513 gedetineerden in Sint-Gillis, die kunnen niet meteen elders terecht.

Kleinschalige detentiehuizen

De volle gevangenissen zijn een aanslepend pijnpunt in het Belgische strafsysteem. In het regeerakkoord stelt de Arizona-regering hier werk van te willen maken door onder meer in te zetten op een snelle terugkeer van buitenlandse gevangenen naar hun land van herkomst en verder te werken aan de uitbouw van kleinschalige detentiehuizen.

Minister Verlinden kondigde recent evenwel aan dat dat de opschorting van gevangenisstraffen tot 3 jaar verlengd wordt tot 6 april, zo schrijft La Libre.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , brusselse gevangenissen , overbevolking gevangenissen , gevangenis Sint-Gillis , Gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni