Radja Nainggolan is in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een criminele organisatie, maar is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat melden zijn advocaten Mounir en Omar Souidi. De voormalige Rode Duivel mag vanaf woensdag dus opnieuw trainen en deelnemen aan wedstrijden.
![](https://wmimages.bruzz.be/styles/1f8c29ed4efcaed916a7e270e4064aaa5d961eac/2025-01/6fa08a0b-photonews11045242-061.jpg?style=W3sianBlZyI6eyJxdWFsaXR5Ijo3MH19LHsicmVzaXplIjp7ImZpdCI6Imluc2lkZSIsIndpZHRoIjoxMjk2LCJoZWlnaHQiOjg2NCwid2l0aG91dEVubGFyZ2VtZW50Ijp0cnVlfX1d&sign=e7b2599a44909e99753a30baa989af869704b549e0ac30fc2c5af217d158e404)
©
Photonews
| Radja Nainggolan.
Nainggolan in verdenking gesteld voor lidmaatschap van criminele organisatie
Drie andere verdachten die vandaag ook werden voorgeleid, werden onder aanhoudingsbevel geplaatst, voor een van hen weliswaar onder de modaliteit van het elektronisch toezicht, zo meldt het parket.
Volgens de advocaten van Nainggolan werden hem geen vragen voorgelegd die in verband stonden met drughandel, enkel over geldbedragen die hij aan kennissen gegeven zou hebben. Nainggolan werd weliswaar niet in verdenking gesteld voor witwassen.
Nainggolan werd maandag, samen met zeventien andere verdachten, opgepakt in een onderzoek van het Brusselse parket naar internationale drugshandel. Volgens het parket gaat het om een onderzoek naar vermoedelijke feiten van invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika naar Europa, via de haven van Antwerpen, en de herverdeling ervan in België. Intussen werden al veertien personen in verdenking gesteld. Vier van hen werden niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter en werden schriftelijk in verdenking gesteld, tien personen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Een van hen werd vrijgelaten onder voorwaarden, acht werden onder aanhoudingsbevel geplaatst, en één iemand werd onder elektronisch toezicht geplaatst.
Witwassen
Wat het lot van Radja Nainggolan wordt, zal pas in de late namiddag duidelijk worden. "Het onderzoek waarin meneer Nainggolan is opgepakt, gaat over drugs, maar niet voor wat meneer Nainggolan betreft", zegt zijn advocaat, Mounir Souidi. "Het gaat om een aantal geldbedragen waarover uitleg is gevraagd. Die uitleg is gegeven en de onderzoeksrechter controleert nu een aantal zaken, om straks het verhoor voort te zetten. Indien geoordeeld wordt dat een aantal zaken niet koosjer zouden zijn gebeurd, zou er mogelijk sprake zijn van witwassen, maar daarover gaan net de vragen die aan mijn cliënt gesteld zijn en waarop hij antwoord heeft gegeven."
Volgens meester Souidi is die manier van werken zeldzaam, maar niet uitzonderlijk. "Ik denk dat de hele sfeer rond het dossier ook meespeelt. Er wordt gesproken over een groot dossier rond drugshandel met Zuid-Amerika, maar de bedragen waarover het bij mijn cliënt gaat, hebben geen enkele connotatie met drugs. Het gaat om bedragen waarmee meneer Nainggolan een aantal mensen financieel heeft ondersteund, omdat hij nu eenmaal een joviale man is, en nu wordt nagekeken of die mensen mogelijk zaken hebben gedaan die het zonlicht niet mogen zien."
Het zou volgens de strafpleiter niet gaan om grote bedragen, zeker in vergelijking met wat Nainggolan in zijn carrière als voetballer heeft verdiend. "Mogelijk is hij goedgelovig geweest, maar het is zeker niet zijn bedoeling geweest om mensen uit een bepaald milieu te helpen", klinkt het.
Geen pretje
Het nachtje in de cel heeft op Radja Nainggolan flink wat indruk gemaakt, aldus nog meester Souidi. "Hij heeft in zijn carrière als internationaal voetballer de afgelopen decennia meestal op betere locaties geslapen dan in een politiecel. Dat is sowieso geen pretje, maar om daar als professioneel voetballer terecht te komen, is allesbehalve aangenaam. Maar hij moet zich in dit dossier niets verwijten, hij heeft geen enkele criminele daad gesteld, en dan is het altijd makkelijk om je schouders recht te houden."
Lees meer over: Brussel , Justitie , Radja Nainggolan , drugshandel