Het Openbaar Ministerie weigert een onderzoek te openen naar een poging om 2 miljard euro te stelen bij effectenreus Euroclear door een gebrek aan speurders. Rechters noemen de weigering 'onwettig', maar het parket houdt voet bij stuk, dat meldt De Tijd zaterdag.
Euroclear doelwit van miljardenfraude, maar parket weigert onderzoek door personeelsgebrek
In juni vorig jaar deden oplichters zich voor als de CEO van Euroclear Bank. Ze verstuurden een mail die zogezegd afkomstig was van de CEO, waarin ze vroegen een obligatie van 2 miljard euro over te maken.
Euroclear kon de oplichtingspoging tijdig onderscheppen en er werd geen geld overgemaakt. Het gros van de cybercriminaliteit waarmee Euroclear wordt geconfronteerd, wordt intern afgehandeld, maar deze poging bleek zo gesofisticeerd dat het gerecht wel werd ingeschakeld.
De Brusselse onderzoeksrechter die met het Euroclear-dossier belast werd, vroeg de federale gerechtelijke politie van Brussel om de modus operandi van de daders in beeld te brengen. Maar de onderzoeksrechter kreeg als antwoord dat er te weinig speurders waren en het Brusselse OM beslist had geen onderzoek te voeren. Dat pikten de advocaten van Euroclear niet en ze kregen gelijk van de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Maar het OM houdt het been stijf.
Euroclear is gespecialiseerd in het afwikkelen van effectentransacties wereldwijd, het bedrijf heeft haar hoofdzetel aan de Albert II-laan in de Brusselse Noordwijk. Volgens de VRT regelt de 'geldreus' elke maand 90 biljoen euro aan effectentransacties. Ook staat er nog voor zo'n 190 miljard euro aan Russisch geld geblokkeerd op rekeningen bij Euroclear.