Op het grote Encrochat/SKY-drugsproces heeft het federaal parket dinsdag gevangenisstraffen van dertien en negen jaar gevorderd tegen de broers Badr (36) en Annas E.I. (40). Het parket eiste verder acht jaar voor de Fransman Mohamed D. (61), vier tot twaalf jaar tegen drie personen die drugs transporteerden, tien jaar tegen Abdellatif A. en tien jaar tegen de 78-jarige Richard G. Voor een Albanese twintiger werd acht jaar gevraagd.
Federaal parket eist straffen van vier tot dertien voor verdachten in SKY-drugproces
19.07 uur: Acht jaar cel gevorderd tegen Albanese twintiger
Het federaal parket vroeg dinsdag een gevangenisstraf van acht jaar tegen Klaudio H., een Albanese twintiger die betrokken was bij verschillende druglabo's van hoofdverdachte Eridan M.G. De jongeman was eerder in Frankrijk al veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een drugtransport.
Volgens het federaal parket stond Eridan M.G. (50) aan het hoofd van een criminele organisatie die grote hoeveelheden cocaïne invoerde, die in verschillende drugslabo's liet wassen en klaarmaken, en vervolgens distribueerde door heel Europa. In het dossier werden negen van dergelijke drugslabo's ontdekt.
"In één ervan, in de Zeecrabbestraat in Ukkel, stootten we bij de huiszoeking op Klaudio H.," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Die probeerde nog te vluchten, wat begrijpelijk was, aangezien we in het labo maar liefst 118 kilogram cocaïne aantroffen en 122.000 euro. Het DNA van H. werd op verschillende plaatsen in dat labo teruggevonden, onder meer op cocaïneblokken en mondmaskers, maar ook in verschillende andere drugslabo's in het dossier, in Haren en Waver."
Volgens het federaal parket was de man ook herhaaldelijk geobserveerd in het gezelschap van Eridan M.G. en van andere personen die in de verschillende drugslabo's werkten.
"Zijn DNA duikt ook op in een Franse databank, want daar is H. veroordeeld tot vijftien maanden cel voor zijn aandeel in een drugtransport," klonk het nog. "Nauwelijks enkele maanden na zijn vrijlating in Frankrijk duikt hij al bij ons op, om zich opnieuw met de drughandel bezig te houden."
18.07 uur: Zeventiger riskeert gevanisstraf van tien jaar
Het parket eist een gevangenisstraf van tien jaar tegen Richard G., een 78-jarige man uit Veurne, die betrokken zou zijn geweest bij een cannabisplantage in Rochefort. De man heeft al een indrukwekkend strafblad verzameld, met 34 veroordelingen voor uiteenlopende misdrijven.
Volgens het federaal parket beschikte Richard G. over een SKY-telefoon en liet hij zich op de SKY-applicatie 'Bob' noemen, iets wat de man zelf ontkent. "Maar op dat account vinden we wel een foto van een factuur waar zijn naam op staat, een foto van een oproeping voor een politieverhoor waarop zijn naam staat, en een foto van een vals Frans identiteitsdocument met zijn pasfoto," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Via SKY staat hij in contact met medeverdachte Ridouan A."
Die A. stond volgens het federaal parket aan het hoofd van een criminele organisatie die verantwoordelijk was voor verschillende cannabisplantages, maar ook had meegewerkt aan de invoer van grote hoeveelheden cocaïne. Twee weken geleden eiste het openbaar ministerie al veertien jaar cel tegen de man.
"Richard G. heeft voor Ridouan A. loodsen gezocht voor zijn cannabisplantages en stromannen om die loodsen te huren," ging het parket verder. "Hij was duidelijk betrokken bij een cannabisplantage die in Rochefort is ontdekt. Bij een huiszoeking bij G. vonden we facturen voor de huur van die loods. G. had trouwens daarvoor zijn eigen buurman John B. als stroman ingeschakeld. Richard G. kreeg voor zijn diensten 50.000 euro, en nog eens 3.000 euro per maand."
Volgens het parket had de zeventiger in het verleden al verschillende zware gevangenisstraffen opgelopen, onder meer voor ontvoering, drughandel, criminele organisatie, oplichting en sociale fraude.
16.48 uur: Federaal parket eist tien jaar cel tegen manège-eigenaar
Het federaal parket heeft een gevangenisstraf van tien jaar gevorderd tegen Abdellatif A. (56). De man, die op de vlucht is en verstek laat gaan, was volgens het openbaar ministerie betrokken bij verschillende drugstransporten. Het parket vroeg ook een verbeurdverklaring van 6 miljoen euro voor de man, die in België een manège uitbaatte.
"Meneer beschikte over een SKY-telefoon en liet zich op de SKY-applicatie 'Lucas' noemen, naar de New-Yorkse crimineel Frank Lucas", zei federaal magistraat Julien Moinil. "Zijn profielfoto was er één van Denzel Washington, die de rol van Frank Lucas speelde in de film over diens leven. Belangwekkender is dat we in zijn SKY-account ettelijke foto's vinden van blokken cocaïne, van containers met cocaïne, en van grote sommen geld."
"We troffen ook verschillende conversaties aan over drugstransporten," ging de magistraat verder. "Zo heeft hij het over een 'bak met 170 kilogram' en een 'bak met 150 kilogram', allebei in de haven van Le Havre. Er wordt gesproken over transporten uit Guayaquil, in Ecuador, en uit Cartagena, in Colombia."
Datzelfde federaal parket eiste ook nog een gevangenisstraf van achttien maanden tegen een vrouw die verschillende geldtransfers had uitgevoerd voor rekening van beweerd kopstuk Abdelwahab G. Zo had ze geld gestuurd naar Abdellatif A., maar ook naar Karim M. toen die laatste in Brazilië verbleef om voor rekening van Abdelwahab G. te onderhandelen met lokale drugsbendes.
16.11 uur: Tot twaalf jaar cel gevorderd tegen chauffeurs drugtransporten
Het federaal parket heeft gevangenisstraffen van vier tot twaalf jaar gevorderd tegen drie personen die drugs hadden getransporteerd voor de criminele organisatie van Eridan M.G., één van de beweerde kopstukken.
De eerste van die drie verdachten, een 25-jarige Rus, had tweemaal cocaïne vervoerd vanuit België naar Italië. In totaal had de man zo 50 kilogram cocaïne getransporteerd. "Meneer beweert dat hij niet anders kon omdat hij in ene precaire financiële situatie zat, maar dat excuus is onaanvaardbaard," zei het openbaar ministerie. "Hij had hulp kunnen vragen aan verschillende sociale instanties."
Tegen een 25-jarige vrouw die tijdens verschillende transporten minstens 100 kilogram cocaïne had overgebracht, eiste het parket zes jaar cel. Federaal magistraat Julien Moinil tilde er zwaar aan dat de vrouw, na haar vrijlating in het drugdossier, verschillende winkeldiefstallen had gepleegd met haar moeder.
De derde verdachte, Said R., had dan weer minstens vijf transporten uitgevoerd voor de organisatie van Eridan M.G. "Hij beweert dat hij enkel geld heeft vervoerd, maar dat is ongeloofwaardig", klonk het. "Hij reisde naar Italië, en we weten dat de drugs vanuit België naar Italië werden gebracht, en dat het geld op de terugreis werd meegebracht. Meneer heeft sinds 2005 ook al 26 veroordelingen opgelopen, waaronder één tot vier jaar cel voor diefstallen met geweld. Ik eis een gevangenisstraf van twaalf jaar en een geldboete van 200.000 euro."
15.11 uur: Franse kompaan van vermeend kopstuk riskeert acht jaar cel
Het federaal parket heeft dinsdag het aandeel behandeld van Mohamed D. (61), een oude bekende van beweerd kopstuk Abdelwahab G. Volgens het openbaar ministerie was de Fransman nauw betrokken bij de cocaïnehandel van G., en reisde hij samen met G. naar Brazilië om daar met lokale drugsbende te onderhandelen over een aanvoerlijn van cocaïne.
"Mohamed D. is samen met Abdelwahab G. in Nancy veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor witwassen," zei federaal magistraat Julien Moinil.
"Uit afgeluisterde gesprekken leren we dat G. hem zijn voertuig leent, dat G. voor hem een bankrekening opent, en dat Mohamed D. in Sint-Genesius-Rode komt wonen, op enkele minuten afstand van Abdelwahab G. Observaties wezen dan weer uit dat G. vaak op bezoek ging bij Mohamed D., dat ze vaak samen de dag doorbrengen en regelmatig samen naar Antwerpen rijden."
Volgens het federaal parket staat ook vast dat Mohamed D. Abdelwahab G. vergezelde toen die naar Brazilië reisde om te gaan onderhandelen met lokale drugsbendes.
"In SKY-conversaties van G. tijdens die reis met andere verdachten wordt verwezen naar 'Momo', naar 'de Fransen', naar 'de bende van Lille', allemaal verwijzingen naar Mohamed D. We hebben ook een opname van een gesprek tussen Abdelwahab G. en iemand met een dik Frans accent, waarin gesproken wordt over die reis naar Brazilië, en waarin gezegd wordt dat er in 2020 negen 'operaties' zijn geweest, die 930 kilogram hebben opgeleverd. Die gesprekspartner kan alleen Mohamed D. zijn."
D. werd ook opgemerkt in een Volkswagen Caddy, een voertuig dat ook opdook aan één van de drugslabo's in het dossier, aldus het federaal parket: "Het is duidelijk dat hij een actief lid is van de organisatie rond Abdelwahad B. Gezien zijn gerechtelijk verleden eis ik een gevangenisstraf van acht jaar en een geldboete van 640.000 euro."
11.32 uur: Federaal parket eist dertien en negen jaar cel tegen broers in SKY-drugsproces
Op het Encrochat/SKY-drugsproces heeft het federaal parket gevangenisstraffen van dertien en negen jaar gevorderd tegen de broers Badr (36) en Annas E.I. (40). Beiden zouden volgens het openbaar ministerie betrokken zijn geweest bij de invoer van grote hoeveelheden cocaïne, maar ook bij de handel in cannabis en wapens.
Het federaal parket is ervan overtuigd dat de twee broers gebruikmaakten van hetzelfde SKY-toestel en op de geëncrypteerde SKY-app actief waren onder het pseudoniem 'Smartie'.
"We vinden op dat account foto's van cannabis, synthetische drugs, cocaïne en vuurwapens," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Het gaat zowel om handvuurwapens als om automatische geweren. Er zijn gesprekken over een ander lid van de criminele organisatie dat is opgepakt, en hoe er contact moet gelegd worden met diens advocaat, hoe die advocaat moet betaald worden, wie er op bezoek moet gaan bij de opgepakte kompaan en wie moet bijdragen aan diens kantine in de gevangenis."
Daarnaast zijn er volgens het federaal parket honderden conversaties over drughandel: "Over cocaïne die ingevoerd wordt, verstopt tussen diepgevroren vis, over ladingen die in de haven van Antwerpen worden uitgehaald, over klanten die tien of vijftien kilogram willen, over iemand die een opslagplaats zoekt voor zijn drugslabo - omdat hij driemaal per jaar grote hoeveelheden verwerkt - en over transporten uit Ecuador en Colombia."
"Volgens Badr E.I. is hij de enige die de SKY-telefoon gebruikt en staat zijn broer Annas hier buiten, maar dat is niet geloofwaardig," ging de federaal magistraat verder. "In verschillende gesprekken wordt verwezen of gevraagd naar Annas, of wordt gevraagd met welke van de twee broers er gesproken wordt."
Het aandeel van Annas zou wel kleiner geweest zijn, reden waarom tegen hem negen jaar cel werd gevorderd, en tegen Badr dertien jaar cel.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.