De Brusselse raadkamer heeft dinsdag beslist dat de vier politieagenten die betrokken waren bij de aanrijding van Mehdi Bouda niet vervolgd zullen worden. Dat bevestigt de advocate van de familie. De 17-jarige Bouda kwam in 2019 om het leven na een aanrijding met een politiecombi.
Agenten niet vervolgd voor dodelijke aanrijding Mehdi Bouda, familie gaat in beroep
In de nacht van 20 augustus 2019 kwam Mehdi Bouda, 17 jaar oud, om het leven na een aanrijding met een politiecombi. De Brusselse raadkamer besliste dinsdag dat de vier betrokken politieagenten niet voor de rechtbank zullen moeten verschijnen. “Ondanks de tragische gevolgen van het ongeval oordeelde de Raadkamer dat er in dit geval onvoldoende bewijs was tegen de beklaagden om te concluderen dat zij een strafbaar feit hadden gepleegd in verband met het ongeval,” klinkt het in de beslissing.
“De Raadkamer is zich bewust van het morele leed van de burgerlijke partijen die begrip moeten hebben voor de omstandigheden waarin hun zoon en broer op tragische en brute wijze van hen is weggenomen. De Raadkamer ziet echter niet in hoe een debat in de openbare rechtszaal meer antwoorden zou opleveren dan het debat in de Raadkamer, in aanwezigheid van de burgerlijke partijen.”
Familie in beroep
Via een persbericht van het collectief Justice pour Mehdi laat de familie weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing. Ze vraagt een publiek proces.
“We begrijpen niet waarom de agenten die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mehdi, en degenen die hem mensonterend behandelden, geen verantwoording moeten afleggen bij de justitie,” klinkt het. “Dit bevestigt opnieuw de straffeloosheid die geldt voor politieagenten, terwijl al te veel jongeren overleden zijn na een interventie.”
Het beroep van de familie betekent dat de zaak, of de betrokken agenten vervolgd zullen worden of niet, opnieuw behandeld zal worden in de Brusselse Kamer van inbeschuldigingstelling. Op een concrete datum is het voorlopig nog wachten.
Gegrepen door politievoertuig
De 17-jarige jongen werd gegrepen door het politievoertuig terwijl hij overstak tussen de Ravensteingalerij en de ingang van het Centraal Station. Voor het ongeval zou hij zijn weggevlucht van een controle op de Kunstberg.
De combi was onderweg naar een andere interventie, en reed 98 kilometer per uur. De zwaailichten stonden aan maar de sirenes niet. Bouda zou de straat hebben overgestoken tussen een bestelwagen en een vrachtwagen, op het moment dat de verkeerslichten voor de wagens op groen stonden, en op rood voor de voetgangers.
Door die samenloop van omstandigheden zouden de betrokken agenten de aanrijdingen niet hebben kunnen voorkomen, zo betoogde de verdediging van de agenten. De burgerlijke partijen zagen dat anders, en hekelden dat Bouda eerst nog gefouilleerd werd voordat, pas vijf minuten later, reanimatiepogingen werden ondernomen.
De advocate van de familie, Joke Callewaert, had daarom de vervolging van de vier politiemensen voor schuldig verzuim, mensonterende behandelingen (fouille zonder reanimatie) en onopzettelijke doodslag gevraagd.
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Mehdi Bouda