De vakbonden van het gevangenispersoneel willen dat de tijdelijke maatregel uit 2022 om gedetineerden vervroegd vrij te laten opnieuw van kracht wordt om het personeelstekort en de overvolle gevangenissen het hoofd te kunnen bieden. "Maar de politiek heeft gezegd dat ze dit niet willen doen", zegt Robby De Kaey van ACOD na afloop van een overleg met het kabinet van federaal Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD).
Gevangenisvakbonden eisen vervroegde vrijlating: 'Maar politiek is hiertoe niet bereid'
“Catastrofaal”, zo vatten de vakbonden de situatie in onze gevangenissen samen. “De overbevolking is nog steeds heel hoog, en bedraagt 13 procent”, zegt De Kaey van de socialistische vakbond ACOD. “Momenteel zijn er 12.150 gedetineerden, waarvan er meer dan 60 op de grond moeten slapen.”
“We hebben duidelijk gemaakt dat de verlenging van het penitentiair verlof als enige maatregel niet toereikend is”, zegt De Kaey na het overleg met het kabinet-Van Tigchelt. “Er is nood aan bijkomende oplossingen.”
Over welke maatregelen dan wel genomen zullen worden, is nog geen consensus. “We verwijzen steeds naar voorlopige invrijheidstelling (een tijdelijke maatregel van vervroegde invrijheidstelling, in gevoerd in 2022, red.). Maar de politiek is daartoe niet bereid.”
Voorlopige invrijheidstelling
Ook zouden de vacatures aantrekkelijker gemaakt moeten worden door de werkomstandigheden te verbeteren. “En we moeten durven kijken richting een hogere verloning voor het gevangenispersoneel.”
De voorbije weken waren er meerdere stakingsacties uit onvrede met de huidige situatie in de gevangenissen. “Of er nog zullen volgen, zal afhangen van wat het volgende overleg met het kabinet van Tigchelt, 23 mei, zal opleveren. Maar ik sluit geen nieuwe stakingsaanzeggingen uit”, besluit De Kaey.
Lees meer over: Brussel , Justitie , brusselse gevangenissen , ACOD , paul van tigchelt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.