De jury van het hof van assisen in Brussel heeft Khoun Souralaysak vrijdag bij verstek schuldig bevonden aan de doodslag op zijn echtgenote, Ni Con Ping. Het lichaam van de vrouw werd in 1997 in een diepvriezer aangetroffen in de snackbar die de man uitbaatte. Het hof veroordeelde hem tot de maximumstraf: dertig jaar cel.
Gevluchte man krijgt 30 jaar bij verstek voor doodslag op zijn echtgenote 26 jaar geleden
Souralaysak is veroordeeld tot dertig jaar cel met onmiddellijke aanhouding, aangezien hij nog steeds op de vlucht is. De jury en de rechters volgden het slotpleidooi van de openbare aanklager, die de maximumstraf vroeg. In het arrest spreken de jury en de rechters van "de extreme ernst van de feiten, die blijk geven van een totaal gebrek aan respect voor een mensenleven". Souralaysak "maakte op brutale wijze een einde aan het leven van de vrouw die hun relatie wilde beëindigen en wilde terugkeren naar haar land". Ze benadrukten ook het "geweld en de meedogenloosheid" van Souralaysak en het feit dat hij zijn misdaad "zo lang mogelijk" probeerde te verbergen.
Lichaam in diepvriezer
De zaak ging over feiten van jaren geleden. De politie van Brussel trof op 18 december 1997 het levenloze lichaam van een vrouw in een diepvriezer aan, in een snackbar aan de Prudent Bolslaan in Laken. De echtgenoot van het slachtoffer, Khoun Souralaysak, was de uitbater van de zaak en werd meteen verdacht. De Belg met Laotiaanse roots kon echter meteen vluchten richting Bangkok in Thailand, wellicht met behulp van een valse identiteit. Hij kon nooit worden opgepakt.
Het 45-jarige slachtoffer heette Ni Con Ping. Ze had de Chinese nationaliteit en overleed nadat ze meerdere slagen in de nekstreek had gekregen met een scherp voorwerp. Verschillende snij- en hakmessen werden in de snackbar in beslag genomen en zouden kunnen zijn gebruikt als wapen, volgens medische experten.
Vechtscheiding
Uit verschillende getuigenissen blijkt dat de beschuldigde en zijn echtgenote in een scheiding verwikkeld waren. Ze hadden regelmatig discussies die heel gewelddadig konden zijn. De boekhouder van de man verklaarde dat de beschuldigde het onjuist vond dat zijn echtgenote de helft van hun bezittingen zou krijgen eens de scheiding zou zijn uitgesproken, aangezien hij de enige was die zich met de zaak had beziggehouden. Volgens de boekhouder draaide de zaak goed maar was de beklaagde vaak niet in orde met zijn boekhouding, administratie en fiscale plichten.
Andere getuigen verklaarden dat de man een gokverslaving had en daardoor heel veel geld was verloren. De kinderen van de man uit een vorige relatie bevestigden aan de politie dat hun vader hen regelmatig geld vroeg en vaak agressief en gewelddadig kon reageren als hij niet kreeg wat hij wilde.
Boos en impulsief
Een collega van de man zei dat hij hem vaak had horen zeggen dat hij zijn vrouw zou doden. Hij voegde eraan toe dat de man vaak boos was en impulsief handelde.
Uit het onderzoek bleek dat Khoun Souralaysak geboren werd in Laos. In 1975 vluchtten zijn ouders, broers en zussen en hijzelf uit het Zuidoost-Aziatische land dat toen in oorlog was. Ze woonden vijf jaar in Thailand. Nadien kwamen ze in België aan waar ze het statuut van politiek vluchteling kregen en later ook de Belgische nationaliteit. De man werkte als kok voor de gemeente Elsene en baatte tegelijkertijd een snackbar uit.
Lees meer over: Laken , Justitie , Brusselse hof van assisen , moordproces , femicide , veroordeeld bij verstek