Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis

| (archiefbeeld)

Huisarts uit Zaventem veroordeeld voor niet ingrijpen bij hartfalen 70-jarige vrouw

© Chris Verhaeghe
12/03/2024

Een huisarts uit Zaventem is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor schuldig verzuim, naar aanleiding van het overlijden van een 70-jarige vrouw die stierf ten gevolge van een hartfalen. De arts wachtte minutenlang vooraleer hij de hulpdiensten verwittigde en deed geen enkele poging tot het opstarten van een reanimatie, tot groot onbegrip van het hof.

Op zaterdagochtend 13 juni 2022 belde een gepensioneerde man in paniek aan bij de 67-jarige huisarts. Zijn vrouw had ’s ochtends pijn in haar borst gekregen, waarna haar echtgenoot naar de huisarts van wacht in Zaventem was gereden. Vlak voor hun aankomst kreeg de vrouw echter een hartstilstand. Uit de verklaring van de echtgenoot bleek dat de arts daarop enkel haar pols had genomen en koudweg had verklaard dat de vrouw was overleden.

“Die vaststelling werd om 10.29 uur gedaan,” klonk het bij het openbaar ministerie. “Pas zeven minuten later werden de hulpdiensten verwittigd. De huisarts greep verder niet in en stond rustig met gekruiste armen te wachten op de aankomst van de ziekenwagen.”

Eenmaal ter plaatse, om 10.42 uur, begonnen de ambulanciers onmiddellijk met de reanimatie van het slachtoffer, dat nog steeds in het voertuig zat. De vrouw overleefde het hartfalen, maar werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed ze achttien dagen later, ten gevolge van zuurstofgebrek in de hersenen.

Schuldig verzuim

De huisarts werd vervolgd voor schuldig verzuim, maar werd in eerste aanleg tot groot onbegrip van het openbaar ministerie vrijgesproken. De zaak ging in beroep, waar de huisarts dinsdag wél werd veroordeeld. Het hof liet in de motivering van het arrest weinig ruimte voor interpretatie. “Het vroeger opstarten van de reanimatie had levensreddend kunnen zijn,” klonk het bij het voorlezing van de uitspraak. “Volgens de wetsarts was er zelfs kans geweest op een volledig herstel. Het slachtoffer heeft niet alle kansen gekregen die je van een arts mag verwachten.”

Op het proces had de beklaagde aangehaald dat hij op het moment van de feiten last had van een schouderblessure en daardoor niet was overgegaan tot reanimatie. Die redenering werd echter volledig van tafel geveegd door het hof van beroep. Zo bleek uit de medische verslagen dat de huisarts wel degelijk had kunnen reanimeren, ondanks de aangehaalde blessure.

“Er was geen enkele overtuigende reden om de reanimatie niet op te starten,” aldus het arrest. “De beklaagde had dit perfect zelf kunnen doen, of op zijn minst instructies kunnen geven aan de omstaanders. Het slachtoffer is gedurende zeven minuten niet gereanimeerd geweest, met zuurstofgebrek in de hersenen tot gevolg. Ze heeft hierdoor fatale hersenschade opgelopen.”

Ondanks de veroordeling krijgt de huisarts uit Zaventem geen straf. De man werd schuldig verklaard, maar kreeg de gunst van opschorting.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni