De Brusselse procureur des Konings Julien Moinil heeft dinsdag in de Kamercommissie Justitie zijn frustratie geuit over hoe het gebrek aan capaciteit, op verschillende niveaus, dat hem ervan weerhoudt om burgers de veiligheid te geven waar ze recht op hebben. Moinil hekelde ook dat drugsbazen erin slagen om vanuit de gevangenis het Brusselse drugsgeweld aan te sturen.

©
Belga
| Julien Moinil (archiefbeeld).
Julien Moinil: ‘Capaciteit politie en justitie schiet tekort’
"Ook deze nacht ben ik spijtig genoeg opnieuw gewekt omdat er zich een schietpartij voordeed", zei Moinil bij het begin van de zitting. De schietpartij, deze keer in Vorst, was volgens hem de 249ste sinds 2021. De procureur toonde zich vervolgens wel tevreden dat hij 25 extra speurders kreeg bij de federale gerechtelijke politie van Brussel. Maar die inspanningen moeten doorgaan, klonk het ook.
Nadien haalde procureur een recente analyse aan die hij liet opmaken over de Brusselse drugsbendes. Daaruit blijkt dat sommige drugsbazen, met veroordelingen tot tien, vijftien jaar, vanuit hun cel misdrijven blijven plegen door hun contacten via illegale gsm's aan te spreken. "Voor mij is dat zinloos. De rechter veroordeelt, spreekt vonnissen uit, maar vanuit de cel kunnen ze alles doen", zei Moinil, die het had over "omkoping" in de gevangenissen.
De procureur beklaagde zich dat gedetineerden in dergelijke gevallen het recht behielden om te telefoneren in de gevangenis. Hij drong inmiddels bij de minister van Justitie aan om de wetgeving te verstrengen. Hij liet ook een van de veroordeelden naar de gevangenis van Brugge overbrengen om daar onder een streng regime geplaatst te worden. Het leek hem "niet buitensporig" om iemand die misdrijven pleegt vanuit de gevangenis te verbieden om nog te telefoneren.
Capaciteit
Moinil gaf ook enkele voorbeelden van waar de capaciteit tekortschiet. Zo bestaat het wettelijk kader van het Brussels parket uit 309 plaatsen, maar zijn 43 plekken nog niet ingevuld. Volgens de procureur lijkt het zo onafwendbaar dat er "opnieuw een dossier in de kast zou blijven liggen", zoals gebeurde bij de dader van de schietpartij op Zweedse voetbalsupporters in 2023.
De procureur zei ook dat er onvoldoende politiecapaciteit is, wat het onmogelijk maakt om permanent aanwezig te zijn op een belangrijke drugshotspot als het Bethlehemplein in Sint-Gillis. Of om iedere week een actie te ondernemen op de hotspots, zoals hij nodig acht. Om die reden zegt hij 'ja' tegen een fusie van de Brusselse politiezones, "mits die niet leidt tot extra administratie", want die zou weer impact hebben op de politiecapaciteit.
Moinil herinnerde eraan dat de toenmalige minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD), bij zijn eedaflegging begin dit jaar, zei dat hij "de lat hoog moest leggen, omdat de burgers het recht hebben op veiligheid". "Hij heeft volkomen gelijk en dus dat is wat we proberen te doen. Maar helaas verhindert het gebrek aan capaciteit op verschillende niveaus ons om te gaan waar de burgers verdienen. En dat kost geld.”
Doden
“De politiek moet keuzes maken”, vervolgde Moinil. Het is goed dat we een goede gezondheidszorg hebben en pensioenen. Maar als mensen in gevaar zijn en er in hun straat wordt geschoten of er worden drugs verkocht, denk ik dat veiligheid een belangrijk recht is." Moinil zei dat er al zestien doden vielen door het drugsgeweld. "Hoeveel doden zijn er nog nodig voordat alle veiligheidsdiensten de nodige middelen hebben?"
Tot slot wees Moinil er nog op dat een aanzienlijk deel van de gevangenisbevolking uit het buitenland komt. Door in te zetten op het verwijderen van buitenlandse delinquenten naar hun land van herkomst, in de eerste plaats de Europese, kan plaats vrijgemaakt worden in de gevangenissen, die kampen met overbevolking.
Die mensen zonder papieren hebben doorgaans niets te maken met asielzoekers, voegde hij eraan toe: "Het gaat om criminelen die zelfs geen asielaanvraag hebben ingediend."
Lees meer over: Justitie , federaal parlement , Julien Moinil , Brussels parket