Op het grote Encrochat/Sky-drugsproces heeft het federaal parket een gevangenisstraf van in totaal 19,5 jaar gevorderd tegen Kamel A., een 67-jarige man die een sleutelrol zou hebben gespeeld bij de invoer, verwerking en export van grote hoeveelheden cocaïne. Ook vroeg het parket een straf van veertien jaar tegen Ali R. (44).
Proces Sky ECC: 19,5 jaar cel gevorderd tegen kopstuk Kamel A.
14.10 uur: 19,5 jaar cel gevorderd tegen beweerd kopstuk Kamel A.
Volgens federaal magistraat Julien Moinil werd Kamel A. maandenlang afgeluisterd en blijkt daaruit dat hij in nauw contact stond met verschillende andere belangrijke verdachten in het dossier.
"Zo zijn er gesprekken onderschept over een zending uit Londen, en met Eridan M.G. over een levering bananen die onder de marktprijs verkocht zouden worden," zei de federaal magistraat. "Het is duidelijk dat het hier gaat over een bananentransport waarin cocaïne was gesmokkeld en waarvoor nu iemand gezocht moest worden om de bananen te kopen. Eridan M.G. en Kamel A. hadden ook verschillende gesprekken die duidelijk betrekking hebben op de drugslabo's waarvoor M.G. verantwoordelijk is, en er zijn gesprekken over het vervoer van cocaïne vanuit België naar het buitenland, in wagens met verborgen compartimenten."
Ook in de Sky-smartphone van Kamel A. werden een hoop bewijzen gevonden, aldus het federaal parket: "We vinden conversaties waarin Eridan M.G. bij Kamel A. chemische producten bestelt voor zijn drugslabo's, we vinden gesprekken over drugstransporten uit Colombië en Argentinië. Er is een gesprek tussen Kamel A., die op dat moment in Dubai verblijft, en een contact in Brazilië over een 'job' vanuit Cartagena. Er zijn gespekken met Eridan M.G., Joachim B. en Abdelwahab G. over een opgerold drugslabo in de Herfststraat in Elsene."
In de loop van het onderzoek vielen speurders binnen op verschillende adressen die aan Kamel A. en zijn echtgenote Naïma A. gelinkt werden, op vier adressen vonden ze bezwarende elementen: "Op één adres vonden we 9.000 euro cash, in hun villa in Sint-Pieters-Leeuw tonnen aceton, in een flat die mevrouw A. onderverhuurde, stootten we op twee Albanezen die pakketten cocaïne door het raam wilden gooien, en 300.000 euro, en in een appartement van meneer A. op de Louizalaan werd een heus laboratorium voor de fabricage van valse identiteitsdocumenten ontdekt."
Het federaal parket tilde er zwaar aan dat Kamel A. na de vlaag huiszoekingen in oktober 2021 naar het buitenland was gevlucht en zich pas was komen aanbieden als het gerechtelijk onderzoek volledig was afgesloten: "Intussen verbleef zijn echtgenote in voorlopige hechtenis en stond hun zoon er alleen voor."
Tegen Kamel A. werd ook een geldboete van 800.000 gevorderd, en de verbeurdverklaring van 2 miljoen euro en de villa in Sint-Pieters-Leeuw. Voor diens echtgenote Naïma A. eiste het federaal parket vier jaar cel: "Zij was op de hoogte van zijn criminele activiteiten en nam deel aan gesprekken over de drugstransporten. Ze onderverhuurde de flat waar twee Albanezen werden opgepakt met pakketten cocaïne en 300.000 euro, er stond aceton in haar woning, en ze heeft opbrengsten van de drugshandel witgewassen. Er zijn voor minstens 115.000 euro aan onverklaarde cash stortingen op haar bankrekeningen en onverklaarde geldtransfers naar het buitenland."
Het federaal parket vroeg ook nog een gevangenisstraf van tien jaar, en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank tegen Missoum B., een 58-jarige man die meegewerkt had aan verschillende transporten van cocaïne in voertuigen met verborgen compartimenten. B. was sinds 1986 al veroordeeld tot verschillende zware gevangenisstraffen. De laatste, van elf jaar cel, dateerde van 2020.
"Tussen de dag dat die veroordeling werd uitgesproken en de dag dat hij uiteindelijk naar de gevangenis moest, heeft meneer nog meegewerkt aan deze drugtransporten," zei federaal magistraat Moinil. "Het getuigt van zijn respect voor justitie."
10.46 Federaal parket eist veertien jaar cel tegen Ali R. voor cannabisplantages en invoer cocaïne
Het federaal parket vroeg een straf van veertien jaar tegen Ali R. (44), die aan het hoofd zou hebben gestaan van een criminele organisatie die verantwoordelijk was voor verschillende cannabisplantages, maar ook meegewerkt zou hebben aan de invoer van grote hoeveelheden cocaïne. Volgens het parket werden in de smartphone van Ali R. foto's gevonden van cannabisplantages, pakketten cannabis, een vuurwapen, pakketten cocaïne en een vals identiteitsdocument voor een andere verdachte, Richard G.. Samen met die man zou R. verantwoordelijk geweest zijn voor minstens twee cannabisplantages, in Oudenaarde en Rochefort.
"Uit gesprekken met die man blijkt dat de organisatie van Ali R. valse identiteitsdocumenten kan verkrijgen die afkomstig zijn uit een gemeente in Normandië," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Daar is dus duidelijk sprake van corruptie. Met die Richard G. zijn er op het Sky-toestel van Ali R. ook gesprekken gevonden over de cannabisplantage in Oudenaarde, en over de buur van Richard G.. Dat is de Canadees John B. (58), die zal ingeschakeld worden als stroman voor de plantage in Rochefort."
In zijn Sky-smartphone troffen speurders dan weer berichten aan over een helikopter en een boot die zouden ingeschakeld worden voor drugstransporten, aldus het federaal parket: "Meneer R. beweert dat alles daarover verzonnen is, maar de gesprekken daarover met Abdelwahab G. zijn te gedetailleerd om verzonnen te zijn. Er is sprake van helikoptertransporten van cannabis vanuit Marokko naar Spanje, en transporten per boot vanuit West-Afrika en Latijns-Amerika. De helikopter moest 90.000 euro kosten, de boot 290.000 euro."
"Die boot lag in Mallorca, was meermaals de wereldzeeën rondgeweest, maar kon ook op rivieren en kanalen varen, en was klein genoeg, 34 meter, om in een jachthaven als die van Oostende aan te meren," klonk het verder. "Ali R. beweerde zelfs te beschikken over twee ervaren kapiteins." Volgens het federaal parket had Ali R. een leidende rol gespeeld in de cannabisplantages, maar had hij een minder belangrijk aandeel in de cocaïnehandel.
R.'s echtgenote, Sarah R., was in de ogen van het openbaar ministerie ook actief geweest binnen de criminele organisatie. Zo zou ze via Sky verschillende gesprekken gevoerd hebben waarin ze bevelen doorgaf, zelfs op een moment dat ze in het ziekenhuis lag om te bevallen. Ook zou minstens een deel van het geld dat de drugshandel opbracht, verborgen zijn bij haar zus en moeder.
Tegen Sarah R. werd een celstraf van veertig maanden gevorderd. Het federaal parket eiste ook nog een gevangenisstraf van drie jaar tegen John B. (58), de Canadees uit Veurne die als stroman werd ingeschakeld voor de cannabisplantage in Rochefort: "Hij is ermee akkoord gegaan om zogezegd zaakvoerder te zijn van het bedrijf dat de loods in Rochefort huurde, en kreeg daarvoor de eerste vier maanden 1.500 euro per maand, en nadien 2.000 euro per maand. Het zijn dergelijke mensen en dergelijke gedragingen die de criminele organisaties toelaten onder de radar de opereren."
Lees meer over: Haren , Justitie , justitia , Sky ECC , proces sky ecc