Sinds vrijdagochtend kampeert Sandrine Van Wilderode aan de schoolpoort van de KTA Horteco in Vilvoorde om haar kinderen te proberen inschrijven voor het eerste middelbaar. “Tegen beter weten in, want ik vrees dat we 0 procent kans hebben om onze kinderen met een leerstoornis in te schrijven”, vertelt ze. “Elk moment kan hier een ouder komen die voorrang krijgt.”
Kamperende ouders aan schoolpoort: ‘Doodmoe en weinig kans dat het lukt’
Ook al kampeert Van Wilderode al sinds vrijdagochtend aan de schoolpoort, ze was zeker niet bij de eerste. “Er zitten hier al mensen sinds woensdag 1 maart.” Vandaag gaan de inschrijvingen voor het eerste middelbaar namelijk van start, en wie zijn of haar kind wil inschrijven, wacht steevast een ellenlange wachtkamer. “We hebben vakantiedagen moeten opnemen om hier te komen kamperen. We zijn doodmoe en moeten straks allemaal terug aan het werk. Ergens anders gaan kamperen als het hier niet lukt, is geen optie meer”, klinkt het.
Sfeer
“Toch is de sfeer hier wel super. De kinderen spelen al de hele tijd samen, ze zouden zo in dezelfde klas kunnen. Maar dat is waarschijnlijk ijdele hoop”, klinkt het bij Van Wilderode. Want ook al kampeert ze al dagen aan de schoolpoort, de kansen om haar kinderen ook daadwerkelijk ingeschreven te krijgen in Horteca schat de moeder in als onbestaande. “Het is een eerste klas B, waar indicatorfactoren van toepassing zijn. Dat betekent dat bepaalde kinderen voorrang krijgen. Elk moment kan hier een ouder toekomen die een studietoelage krijgt en waarvan de moeder geen secundair diploma heeft, zij krijgen voorrang om hun kinderen in te schrijven.”
Nochtans is deze school de enige werkbare optie voor Van Wilderode. “Mijn kinderen hebben een leerstoornis en komen van het buitengewoon onderwijs. Ze willen Dierenzorg volgen in het BSO. Er zijn maar 5 scholen in België die een aangepast programma kunnen voorzien, maar daarvoor moet je al naar de zee of Sint-Truiden. Wij wonen in Grimbergen, op 6 kilometer hier vandaan.”
Van Wilderode zal op de wachtlijst van de school belanden en moet hopen dat er indicatorleerlingen wegvallen om binnen te geraken. “75 procent van de capaciteit is voorzien voor indicatorleerlingen, alhoewel de niet-indicatorleerlingen met veel meer zijn”, merkt ze op. “Pas tegen het einde van de paasvakantie zullen we nieuws hebben. Als dit niet lukt, is het plan B om mijn kinderen twee jaar lang een andere richting in het BSO te laten volgen, en daarna terug te keren in de hoop dat er plaats is in de richting Dierenzorg.”
Aanmeldingssysteem
Ondertussen reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op het fenomeen van kamperen aan de schoolpoort. Volgens haar zou dat niet hoeven. "Kamperen hoeft niet", stelde de minister maandag in De Ochtend op Radio 1. "Heel wat scholen en steden investeren in een centraal aanmeldingssysteem. Het zou goed zijn als alle scholen dat zouden doen". Ideaal zou zelfs zijn: één datum met één aanmeldingssysteem, aldus nog Crevits, die erop wijst dat de Vlaamse overheid momenteel werkt aan de software voor zo'n aanmeldingssysteem.
Lees meer over: actua , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.