De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft in een gesprek met premier Charles Michel bevestigd dat Europa ten laatste maandagavond van ons land wil weten of het handelsverdrag met Canada groen licht krijgt. Waals minister-president Paul Magnette is het niet eens met dat ultimatum.
Magnette accepteert ultimatum CETA niet
Indien Wallonië maandag weigert te tekenen, zal er geen uitstel worden verleend en zal de top die donderdag was voorzien, niet plaatsvinden.
Niet eens met ultimatum
De premier heeft Waals minister-president Paul Magnette intussen geïnformeerd over het ultimatum dat Raadsvoorzitter Tusk heeft geformuleerd. Maandagnamiddag organiseert premier Michel een vergadering van het Overlegcomité tussen de verschillende overheden van ons land. De laatste documenten van de Europese Commissie zijn nu ter beschikking gesteld van alle regio's, zodat de deelregeringen in staat moeten zijn om tegen maandag een antwoord te geven.
Waals minister-president Paul Magnette zegt intussen "niet op de hoogte te zijn" van zo'n ultimatum en herinnert eraan dat hij steeds heeft geweigerd zich in een "dwingende kalender" te laten opsluiten. Dat moet een "democratisch en parlementair onderzoek" van de teksten mogelijk maken. "Het opleggen van een eventueel ultimatum valt niet te rijmen met de uitoefening van dat democratisch recht", luidt het.
Bij de Commissie zelf luidt het dat haar positie niet meteen een ultimatum inhoudt. "De Commissie stelt geen deadlines, dat is niet de manier van werken van voorzitter Juncker. We begrijpen dat België wat meer tijd nodig heeft, al hopen we uiteraard dat het probleem snel opgelost raakt", aldus een bron bij de Europese Commissie.
Nieuw document van Europese Commissie
De Europese Commissie heeft zondag een ontwerpverklaring overgemaakt aan Waals minister-president Paul Magnette over de bescherming van investeringen. Dat is een van de twistappels die de ondertekening van het handelsakkoord met Canada (CETA) in de weg staan.
Het document "beantwoordt alle reserves die Magnette heeft aangehaald", zegt een Europese diplomaat. Het lijkt er evenwel op dat de tekst niet van die aard is om de zaak vooruit te helpen. Een Waalse bron dichtbij het dossier verbaasde zich zondagavond over de manier van werken, waarbij het document via de pers wordt gelekt, en gaf bovendien aan dat de tekst "minder ver gaat" dan die waarvan vrijdag en zaterdag gewag werd gemaakt.
De bescherming van investeringen ligt gevoelig. Ze slaat op de mogelijkheid voor multinationals die in een ander land investeren om klacht in te dienen tegen een lidstaat die een beleid voert dat indruist tegen hun belangen. Het CETA "bevat een radicale hervorming van het oplossen van geschillen op het vlak van investeringen", stelt de Commissie in de tekst van anderhalve bladzijde.
De verklaring preciseert eveneens dat het volledige luik wordt uitgesloten van de voorlopige inwerkingtreding van het CETA. Indien de tekst donderdag zoals gepland wordt getekend door de EU en Canada, dan moet het verdrag immers nog worden goedgekeurd door het Europees en Canadees parlement om voorlopig en deels in voege te treden. Maar vooraleer het volledig in werking treedt, moeten de 38 nationale en regionale parlementen van de Europese Unie het ratificeren. Dat proces kan jaren in beslag nemen.
De bepalingen over de bescherming van investeringen "zullen niet in voege treden voor de ratificatie van het CETA door alle lidstaten, elk in overeenstemming met hun grondwettelijk proces", staat in de verklaring. Wanneer het verdrag definitief uit de startblokken schiet, zal een permanente rechtbank worden opgericht met vijftien beroepsrechters die door de EU en Canada worden aangeduid. Alle zittingen worden openbaar. "Een soort van Publiek Investeringshof dat de weg opent naar een Internationaal Investeringshof", aldus een Europese onderhandelaar.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.