Sinds enkele dagen duiken er filmpjes en foto's op van een everzwijn dat zich erg thuis voelt in en rond het Woluwepark. Dat doet de buurtbewoners vermoeden dat het beest van het park zijn vaste stek maakt. Intussen is burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) het beest liever kwijt, maar Leefmilieu Brussel wijst op zijn beschermde status.
Everzwijn houdt Woluwepark in de ban
In april werd er ook al eens een everzwijn gespot. De overheidsdienst Leefmilieu Brussel dacht toen dat het om een everzwijn op doortocht ging, wellicht vanuit het Arboretum van Tervuren of het Zoniënwoud dichtbij.
De recente waarnemingen gaan echter om een honkvast everzwijn dat steevast in of in de buurt van het Woluwepark gespot werd, zelfs maandagochtend nog. Het dier is zelfs al op de weg gespot.
Leefmilieu Brussel vermoedt dat het steeds om hetzelfde dier gaat, maar dat moet nog bevestigd worden.
Groot territorium
Een hypothese is dat het everzwijn van het Zoniënwoud afkomstig is en via het domein Rood Klooster in het Woluwepark verzeild is geraakt.
Leefmilieu Brussel betwijfelt evenwel dat een everzwijn zich definitief in het park geïnstalleerd heeft. "Het territorium van een everzwijn bestrijkt immers doorgaans een grote oppervlakte", zegt woordvoerster Pascale Hourman.
Het everzwijn lokt uiteenlopende reacties uit. Sommige wandelaars zijn gefascineerd en vinden het reuzespannend dat er met een beetje geluk zo'n wild dier te spotten valt. Maar anderen zijn er toch niet gerust op.
"Ik wens het dier niets kwaads toe, maar ik vind dat hij best terugkeert naar zijn natuurlijke omgeving in plaats van in het park waar er veel volk is, zeker in het weekend", verklaarde Benoît Cerexhe (Les Engagés), de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, afgelopen weekend in het RTL-journaal.
Met name wandelaars met een hond maken zich zorgen om gevaarlijke situaties wanneer hun huisdier oog in oog zou komen te staan met het everzwijn. Leefmilieu Brussel raadt aan de hond aan de leiband te houden.
Ingrijpen of niet?
Cerexhe klaagt dat Leefmilieu Brussel ondanks zijn vraag niets doet om het dier op afstand te houden van het park. "Als Leefmilieu Brussel niet reageert, sturen we een ingebrekestelling en gaan we juridisch kijken welke maatregelen we kunnen nemen", dreigt de burgemeester.
De overheidsdienst neemt voorlopig een afwachtende houding aan. "Leefmilieu Brussel volgt de situatie op de voet en analyseert of er nog andere maatregelen moeten worden genomen, naast informatie en sensibilisering van de burgers", zegt Hourman. "Vergeet niet dat dit een beschermd dier is in het Brussels Gewest."
Niet agressief
Everzwijnen zijn nachtdieren en zijn bij een onverwachte confrontatie met mensen - bijvoorbeeld in de vroege ochtenduren - doorgaans niet agressief. Meestal zullen ze wegvluchten of zich gaan verstoppen. Al gaat het natuurlijk wel om wilde en dus onvoorspelbare dieren.
Toch zal een everzwijn alleen aanvallen als het zich bedreigd voelt. Leefmilieu Brussel raadt daarom ten zeerste af met een stok of ander voorwerp te zwaaien.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Milieu