DVLKO

Milieuactivisten besmeuren kantoor van Marsh met verf

© Belga
10/03/2025
Updated: 13/03/2025 16.57u

Activisten van Extinction Rebellion bekladden woensdagnacht de gevel van verzekeringskantoor Marsh in Oudergem met verf. De activisten viseren het bedrijf uit New York omwille van diens betrokkenheid bij de aanleg van de East African Crude Oil Pipeline (EACOP-pijpleiding) in Oost-Afrika. Maandag was er ook een korte bezetting.

In de nacht van woensdag op donderdag besmeurden leden van Extinction Rebellion de facade van verzekeringsmakelaar Marsh in Oudergem. De actie volgde op een korte bezetting die maandag plaatsvond. Een twintigtal activisten namen die ochtend het gebouw in, maar vertrokken nog voor de politie arriveerde.

Marsh wordt geviseerd omwille van de betrokkenheid bij de aanleg van de EACOP-pijpleiding. Die moet na voltooiing de langste verwarmde pijpleiding voor ruwe olie ter wereld worden, vertrekkende van het Oegandese Albertmeer tot aan de Indische Oceaan. Het project is omstreden vanwege de impact op het klimaat en de biodiversiteit.

Middels de actie willen de activisten de druk op de verzekeringsmakelaar opvoeren om de steun aan het project stop te zetten. Na een initiële actie aan het kantoor van TotalEnergies in 2023, hoofdaandeelhouder in het project, eisen de activisten nu ook de onmiddellijke terugtrekking van Marsh uit het project.

"Ecocidair project"

"Deze EACOP-pijpleiding is een ecocidair, klimaatonvriendelijk en nutteloos project", klinkt het bij Extinction Rebellion Belgium. "Daarenboven schendt het project de mensenrechten van de lokale bevolking." Volgens de activisten zou EACOP na voltooiing jaarlijks 34,3 miljoen ton CO₂ uitstoten, zeven keer meer de totale uitstoot van Oeganda.

"De pijpleiding zal door verschillende beschermde natuurgebieden lopen, die tot de meest biodiverse ter wereld behoren. Bovendien zijn er al meer dan 100.000 mensen gedwongen hun woonplaats te verlaten omwille van de aanleg", vervolgt Extinction Rebellion Belgium.

De actie in Brussel kadert in een reeks internationale acties tegen het project, van Oeganda tot in Japan, de Democratische Republiek Congo en de Verenigde Staten. De strategie om het geweer van schouder te veranderen en niet louter TotalEnergies maar vooral betrokkenen in het project te viseren "werpt vruchten af", klinkt het.

Zo zouden de afgelopen twee jaar al een zestigtal banken en verzekeringsbedrijven de steun aan het project hebben opgezegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Milieu , Samenleving , extinction rebellion , Marsh , EACOP-pijpleiding , TotalEnergies , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni