Gepauzeerde kapwerken van 238 bomen in Oudergem hervat

Indra Rypens
27/02/2025
Updated: 28/02/2025 14.23u

Na een onderbreking in maart gaat de kap van 238 bomen in Oudergem vanaf vandaag opnieuw voort. De bomen moeten wijken voor het nieuwe bouwproject Côté Colline, een vastgoedcomplex van 12.000 vierkante meter, met 58 woningen en drie commerciële ruimtes.

De kapwerken startten vorig jaar, maar werden eind maart 2024 stilgelegd na de vondst van bewoonde vossenburchten. De vos is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest strikt beschermd, wat betekent dat de vernietiging van hun habitat verboden is.

De ontdekking volgde op een inspectie van Leefmilieu Brussel, nadat buurtbewoners en natuurverenigingen hun verontwaardiging over de kap hadden geuit op sociale media. Op het moment dat de kapwerken werden opgeschort, was al meer dan de helft van de bomen geveld.

Eind december verleende leefmilieu Brussel dan toch een vrijstelling aan bouwpromotor IMMO Hankar om de kap van de overige bomen te laten plaatsvinden eind februari, vandaag dus.

Impactrapport

Dat de kapwerken nu toch voortgaan, zet kwaad bloed bij verschillende buurtbewoners. “We begrijpen niet waarom de kapwerken nu al worden hervat, want de afbraak van de loodsen zal waarschijnlijk pas over zes maanden plaatsvinden”, zegt Valérie De Smet, die in de buurt woont. “Daarbovenop is het nu net een gevoelige periode voor vossen, omdat in februari de eerste welpen geboren worden”, klinkt het.

Ook stellen buurtbewoners zich vragen bij de claim van de gemeente dat het project de fauna en flora zullen verbeteren. “Het impactrapport, dat overigens werd betaald door de ontwikkelaar van het project, bevat enkel een korte beschrijving van de flora, zonder fauna-analyse”, klinkt het. Volgens De Smet heeft Leefmilieu Brussel deze bewering niet ontkend en het dossier niet grondig laten analyseren door gespecialiseerde diensten.

Daarnaast heerst er ook de angst dat het regenwaterbeheer niet zal verbeteren, zoals de gemeente eerder wel communiceerde.

Invasieve soorten

In een schriftelijke reactie wijst Leefmilieu Brussel erop dat de vrijstelling gepaard gaat met meerdere voorwaarden. Zo geldt ze enkel voor de periode tussen 1 en 28 februari, en 1 september en 15 december dit jaar.

De gewestelijke overheidsdienst beschouwt de zone in kwestie ook meer als een doorgang voor de vossenpopulatie, in plaats van een broedplaats. Leefmilieu Brussel voegt wel toe dat de aanwezige vossenburchten enkel verwijderd mogen worden indien ze onbewoond zijn. Een onafhankelijke expert moet daar uitsluitsel over brengen. Het vangen en verplaatsen van de vossen blijft bovendien verboden.

Wat betreft de biodiversiteit geeft Leefmilieu Brussel aan dat het project een ontharding van de bodem voorziet. Het aandeel beton op het terrein zou dalen van de huidige 72 procent naar 54 procent.

De aanwezige flora zou daarnaast op dit moment voor een groot deel bestaan uit invasieve soorten, die volgens de gewestelijk dienst maar weinig biologische waarde hebben. De nieuwe, inheemse planten zouden in dat opzicht de plaatselijke biodiversiteit verbeteren.

Volgens Valérie De Smet klopt dat laatste evenwel niet: "Op de 238 bomen waren er maar 30 die tot een invasieve soort behoren, namelijk de Robina Pseudoacacia. Ook de 69 grove dennen, die door Leefmilieu Brussel bestempeld werden als een waardeloze exotische soort die de grond verzuurt, zijn zowel in Vlaanderen als in Wallonië officieel erkend als een inheemse soort met een hoog biologisch potentieel."

Verder wil Leefmilieu de doorgang voor de lokale fauna versterken, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de bestaande afsluitingen en geschikte beplanting. En voor het onderhoud van de planten mogen geen giftige middelen gebruikt worden. Leefmilieu Brussels benadrukt tot slot dat er "zal blijven gewaakt worden over de naleving van de voorwaarden".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni