| De Ring rond Brussel ter hoogte van Zaventem.

Milieuvereniging vecht verbreding Ring aan voor Raad van State

KVDP
© BRUZZ
23/07/2024

Milieuorganisatie Dryade lanceert voor de Raad van State een beroepsprocedure tegen de plannen van de Vlaamse regering om de Ring rond Brussel uit te breiden. Op die manier wil Dryade stikstof en klimaat opnieuw op de politieke agenda zetten.

De Vlaamse regering heeft al langer plannen voor een herinrichting van de Ring. Door het doorgaand verkeer te scheiden van het lokale verkeer wil Vlaanderen voor een vlottere doorstroming zorgen. In het noordelijke deel van de Ring komen er ook rijstroken bij. Daartegen hadden elf milieuorganisaties al bezwaar aangetekend. Het ging onder meer om Greenpeace, Natuurpunt, Bral en Dryade.

Die laatste vzw trekt nu naar de Raad van State. Volgens Dryade zal de verbreding van de Ring in het noordelijke tracé meer verkeer aantrekken en voor meer uitstoot van broeikasgassen en stikstof zorgen. Daarnaast stelt de milieuorganisatie dat de uitbreiding van de Ring de Vlaamse en federale klimaatambities hypothekeert.

Crowdfunding

Dryade bekritiseert de Vlaamse regering, omdat die aan het einde van de voorbije legislatuur het stikstofdecreet heeft aangenomen, alhoewel de Raad van State veel kritiek had op dat decreet. Op basis van dat stikstofdecreet werden projecten als de uitbreiding van de Ring goedgekeurd.

Door beroep aan te tekenen tegen de verbreding wil Dryade stikstof en klimaat opnieuw op de politieke agenda zetten. “We roepen de nieuwe regering op het stikstofdecreet te herschrijven in lijn met de opmerkingen van de Raad van State,” zegt directeur van Dryade Dries Verhaeghe. “Enkel zo kan ze juridische zekerheid bieden voor nieuwe projecten.”

De procedure bij de Raad van State wil de Brusselse milieuorganisatie op zijn minst deels financieren met een crowdfunding. De vzw krijgt daarvoor de steun van stadsverenigingen BRAL en Inter-Environnement Bruxelles. De teller staat momenteel op 1.200 euro, het doel is 4.000 euro.

'Minder asfalt en beton'

De Werkvennootschap, die de werken aan de Ring coördineert voor de Vlaamse overheid, betreurt dat Dryade naar de Raad van State stapt. "We werken al zeven jaar heel hard aan dit project en hebben al verschillende toegevingen gedaan aan milieuverenigingen," reageert woordvoerder Marijn Struyf. "Zo komen er twee ecoducten en zijn er voor meer dan vijfhonderd miljoen euro aan leefbaarheidsmaatregelen gepland."

Volgens De Werkvennootschap moet de Ring na de herinrichting net groener zijn dan in de huidige situatie. "Er is lokaal een kleine verbreding, maar als je het geheel bekijkt houden we netto een ontharding over," aldus Struyf. "Er gaat minder asfalt en beton zijn dan vandaag het geval is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni