De gemeente Sint-Gillis pleit als eerste Belgische gemeente voor een gewestelijk verbod op reclame voor fossiele brandstoffen en roept het gewest op om dit idee te onderzoeken.

©
Mikael Falke
| Het gemeentehuis van Sint-Gillis.
Sint-Gillis bepleit gewestelijk verbod op reclame voor fossiele brandstoffen
Tijdens de gemeenteraad op donderdag 27 maart heeft de Ecolo-Groen-fractie en het college een gemeenschappelijke klimaatmotie ingediend ter stemming. Met de klimaatmotie wil de gemeente zich "blijvend inzetten voor het klimaat in tijden waar klimaatambities op wereldvlak steeds meer in vraag worden gesteld".
Met de vraag om een gewestelijk verbod geeft Sint-Gillis als eerste Belgische gemeente gehoor aan de oproep van secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres, die reeds in juni 2024 voor een wereldwijd verbod op reclame voor fossiele brandstoffen pleitte.
De gemeente wil zo in de voetsporen treden van steden zoals Den Haag, Edinburgh en Sydney.
De reclame op fossiele brandstoffen omvat promotie voor producten zoals benzine, vliegtickets en brandstofauto’s.
Gewest
"Reclame op fossiele brandstoffen is een fundamentele hindernis voor de klimaattransitie", aldus schepen van Klimaat en Biodiversiteit Loes Salomez (Groen).
De gemeente hoopt dat ook andere Brusselse en Belgische gemeenten het initiatief zullen volgen.
Meer concreet roept de gemeente het gewest op om een verbod op reclame voor de fossiele brandstofindustrie te onderzoeken, "of minstens in een ontradende belasting te voorzien die toelaat om de klimaatinspanningen van het gewest te financieren." Het zijn namelijk "de sterkste schouders die de grootste lasten moeten dragen", vervolgt Salomez.
Vergroening
Naast het pleidooi voor een verbod op fossiele reclame, zal de gemeente ook bijzondere aandacht schenken aan de vergroening en het verscherpen van de klimaatambities in de armere wijken van de gemeenten, vooral het lager gelegen territorium van Sint-Gillis.
Ook wil men daarbij bijzondere aandacht verlenen aan kinderen door wijken en straten rondom scholen en crèches te vergroenen en in te zetten op zachte mobiliteit. Zo moeten schoolstraten "versterkt" worden en beklemtoont de klimaatmotie "de gevoeligheid van kinderen voor de klimaatverandering".
"Er is geen klimaatrechtvaardigheid zonder sociale rechtvaardigheid, en omgekeerd", aldus Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis. "Wij engageren ons om te handelen voor een rechtvaardigere samenleving terwijl we zorgdragen voor het milieu, want de mensen die het meest getroffen worden door de klimaatverandering zijn ook degenen met de laagste sociaaleconomische middelen."
Lees meer over: Sint-Gillis , Milieu , Economie , fossiele brandstoffen , Ecolo , verbod op reclame