Met de hulp van dierenpark Pairi Daiza hoopt bioboerderij Ferme Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek het eerste broedende koppel ooievaars aan te trekken in Brussel. “Mogelijk lukt het deze zomer.”
Witte ooievaar: symbool van geboorte broedt (hopelijk) binnenkort zelf in Brussel
Wat zijn de eigenschappen van de ooievaar?
- Opvallende vogel met een grootte van 95 à 110 cm en een vleugelspanwijdte van 195 à 215 cm
- Ooievaarskoppels zijn vele jaren na elkaar monogaam
- Ze bouwen hun nest hoog boven op boomtoppen, schoorstenen of palen
Ooievaars zijn al lange tijd vaste bezoekers in Brussel, in de lente en zomer, en niet enkel in de lucht. De zwart-witte dieren strijken ook graag neer op bepaalde plekken, met als belangrijkste hotspot de kanaaloevers bij de Budabrug in Neder-Over-Heembeek. Ook in de velden van Neerpede, in Anderlecht, kan een wandelaar of jogger de elegante vogels soms spotten terwijl ze rusten of naar voedsel zoeken (kikkers, muizen, mollen, aas en afval).
De meeste van die klepperaars worden geboren in de Mechelse Zoo Planckendael, in vogelvlucht maar een vijftiental kilometer verderop. De rest zijn vooral buitenlanders, afkomstig uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Sommigen komen overgevlogen van Pairi Daiza, het dierenpark in Henegouwen.
Hoewel ze in de folklore symbool staan voor vruchtbaarheid en geboorte, hebben de vogels nog niet in Brussel gebroed, wel net over de grens, in Vilvoorde en Grimbergen. Daarom zetten Brusselse natuurverenigingen bijna tien jaar geleden het 'Plan Ooievaar' op, waarbij verschillende hoge nestplatformen werden geplaatst aan het kanaal in Neder-Over-Heembeek.
“Het is de bedoeling om binnenkort nog enkele nestplatformen bij te plaatsen op de gronden van waterzuiveringsstation Aquiris, waar nu één broedpaal staat. In de verdere toekomst denk ik ook aan een nestplatform in Neerpede"
voorzitter van vzw Brussel Natuur
“Voorlopig zonder succes, hopelijk komt het er deze zomer van,” zegt Mario Ninanne, voorzitter van vzw Brussel Natuur (een federatie van Brusselse natuurverenigingen). “Ook is het de bedoeling om binnenkort nog enkele nestplatformen bij te plaatsen op de gronden van waterzuiveringsstation Aquiris, waar nu één broedpaal staat. In de verdere toekomst denk ik ook aan een nestplatform in Neerpede.”
Een beetje weg van het kanaal in Neder-Over-Heembeek worden ooievaarskoppels ook uitgenodigd om zich in alle rust voort te planten op de gronden van sociale bioboerderij Ferme Nos Pilifs. Op een wild stukje natuur prijkt sinds twee jaar een broedpaal dankzij de sponsoring van Pairi Daiza, in het kader van CAP48, de solidariteitsactie van RTBF om de leefomstandigheden van personen met een beperking te verbeteren. “De Pairi Daiza Foundation wou de bioboerderij steunen, op voorwaarde dat de projecten een ornithologische dimensie bevatten,” vertelt Benoît Ceysens, directeur van Ferme Nos Pilifs, dat als maatwerkbedrijf werk verschaft aan mensen met een beperking.
“Pairi Daiza sponsorde de creatie van ons ooievaarsnest, gemaakt door onze werknemers en met gerecycleerd materiaal afkomstig van onze oude serres,” zegt Ceysens. “Intussen hebben we een nestplatform gerecupereerd dat elders werd afgebroken, en dat hopen we er binnenkort bij te zetten. Een jaar of twee geleden kwam al eens een ooievaar geregeld langs, dus mogelijk vindt die opnieuw de weg.”
Als een ooievaarskoppel straks bij de boerderij broedt, zou dat niet enkel fijn nieuws zijn voor de lokale biodiversiteit. “Het zou ook van grote pedagogische waarde zijn,” zegt Ceysens.
De ondersteuning van Pairi Daiza levert ook andere projecten voor vogels op. Zo is er een vogelpad met uitkijkposten gekomen op de boerderij. Het maatwerkbedrijf maakte nestkasten voor zwaluwen en vervaardigt momenteel nestkasten voor huismussen voor verschillende Brusselse gemeenten en burgergroeperingen.
Beestig Brussel
Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Milieu , Beestig Brussel , ooievaar , La Ferme nos Pilifs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.