Zwartblesschaap_(c)_CC

CC

| Het zwartblesschaap.

Beestig Brussel

Zwartblesschaap: ideale stadsdieren, gewild voor vlees en wol

Andy Furniere
© BRUZZ
17/05/2024

Zwartblesschapen zijn erg meegaand en daardoor ideale stadsbeesten, die niet alleen prima vlees leveren, maar ook gegeerd zijn voor hun wol. Op het jaarlijkse Scheerfestival in Ganshoren staat het dier in de kijker.

Eigenschappen van het zwartblesschaap

  • In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft de zwartbles een witte bles op een zwarte kop. Daarnaast hebben ze een bruinzwarte vacht en witte onderbenen en staartpunt.
  • Het zijn sterke maar zachtaardige dieren die zich gemakkelijk laten verzorgen.
  • Ze zijn erg vruchtbaar en krijgen meestal twee- of drielingen.

Stadsherder David D'Hondt is de initiatiefnemer van het jaarlijkse Scheerfestival op de boerderij van Les Moutons Bruxellois in Ganshoren, dat dit jaar plaatsvindt op zondag 19 mei. D'Hondt houdt er momenteel ongeveer 110 schapen, voornamelijk bruinzwarte schapen van het zwartblesras. “Dat zijn heel meegaande schapen, die zich gemakkelijk laten benaderen door mensen, ideaal voor in een stad,” legt hij uit. “Ze zijn daarenboven erg robuust, vruchtbaar en de bevallingen verlopen gewoonlijk erg vlot, zodat een veearts niet vaak moet tussenbeide komen.” De schapen worden voornamelijk gefokt voor hun vlees, waarbij ze in Kluisbergen – in een erkend slachthuis – geslacht worden, maar ook hun wol wordt verkocht.

“Het zijn heel meegaande schapen, die zich gemakkelijk laten benaderen door mensen, ideaal voor in een stad”

Stadsherder David D’Hondt

Initiatiefnemer jaarlijkse Scheerfestival op de boerderij van Les Moutons Bruxellois in Ganshoren

Op het Scheerfestival kan je als bezoeker ontdekken hoe de schapen geschoren worden, maar ook wat er daarna met die wol gebeurt. “Geïnteresseerden kunnen een professionele schaapscheerder aan het werk zien en in workshops leren hoe je wol kan schoonmaken, spinnen tot garen en hoe je ermee kan breien.” Een van de partners van het festival is BlackWool, een project van de Brusselse textielontwerpster Pauline Dornat. Zij verwerkt de wol van de zwartblesschapen in haar atelier tot garens, stoffen, tapijten en kussens.

Tijdens deze vierde editie wordt een nieuw project gelanceerd om de wol van de schapen verder te valoriseren: La Lainerie. “Vandaag kennen velen de waarde van wol niet meer en zien ze vaak het verschil niet met het goedkopere acryl, wat de verkoop ervan bemoeilijkt,” zegt Céline Dayez, vrijwilliger bij Les Moutons Bruxellois en een van de coördinatoren van La Lainerie. “Daarenboven bezitten ze vaak niet meer de vaardigheden om zelf met wol kledij of andere textielproducten te maken.” Daar wil La Lainerie iets aan doen door ateliers te organiseren in de boerderij in Ganshoren. Ten minste een keer per maand zal ontwerpster Pauline Dornat workshops geven rond een bepaald thema. Daarnaast zijn geïnteresseerden ook welkom één vrijdag op de twee om met ondersteuning van vrijwilligers vrijuit te experimenteren met de wol. “We hopen in het bijzonder bij te dragen tot de dynamiek in de sociale woonwijk vlakbij in Sint-Agatha-Berchem, waar niet iedereen het gemakkelijk heeft.”

Het Scheerfestival is ook een unieke gelegenheid om in contact te treden met de deemoedige zwartblesschapen. “We zitten hier in een natuurgebied dat je normaal niet mag betreden, maar op deze dag maken we uitzonderlijk met kleine groepjes wandelingen in de weiden om de schapen te benaderen,” zegt David D'Hondt. “Het festival fungeert ook als een opendeurdag, waarbij mensen ons beter kunnen leren kennen.” Een bijzondere gelegenheid, want in Brussel is er maar één andere schapenboerderij, Le Bercail in Watermaal-Bosvoorde.
Onlangs begon D'Hondt nog een proefproject met enkele schapen van een ander ras: Manx-schapen. Zij grazen momenteel in de wijk Vogelenzang in Anderlecht.

Het Scheerfestival op de boerderij in Ganshoren vindt plaats op 19 mei, Dendermondestraat 122.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Milieu , zwartblesschaap , David D’Hondt , Les Moutons Bruxellois , Scheerfestival Ganshoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni