De MIVB discrimineert werknemers die wegens medische redenen halftijds aan de slag willen blijven of aangepaste uren vragen, hekelt advocatenkantoor Progress Lawyers Network. Deze ochtend organiseerde het kantoor een persconferentie naar aanleiding van een rechtszaak dat het in kort geding tegen de vervoersmaatschappij heeft aangespannen. De zaak draait rond een buschauffeur die met ontslag zou worden bedreigd toen hij weigerde om weer voltijds aan de slag te gaan.
MIVB aangeklaagd omdat het werktijd om medische redenen niet aanpast
“De antidiscriminatiewet voorziet dat een werkgever de werkregeling moet aanpassen als een werknemer wegens medische redenen geen voltijdse job meer kan uitoefenen. Maar dat heeft de MIVB in dit geval niet gedaan”, stelt advocate Leïla Lahssaini. Enkele uren voor de persconferentie kreeg de advocate het bericht van de MIVB dat het zijn halftijdse betrekking wegens medische redenen verlengt.
De MIVB betreurt de zaak, maar hamert erop een correct personeelsbeleid te voeren: “We laten een verlenging van een medische halftijdse weldegelijk toe”, stelt woordvoerder An Van hamme. “Maar na één jaar wordt wel gevraagd om nieuwe medische attesten van de behandelende geneesheren voor te leggen om tot verlenging te kunnen overgaan. Ook voor een reeks zware ziektes is langdurig verlenging van een halftijds werkregime mogelijk”, legt ze uit.
Ziekteverzuim
Op de persconferentie hekelen verschillende werknemers, die anoniem wensen te blijven, het beleid van de MIVB rond ziekteverzuim. De vervoersmaatschappij brengt het kortstondig ziekteverzuim in kaart met een lijst van werknemers die zich spontaan moeten aanbieden bij hun verantwoordelijke van zodra ze drie keer uitvallen door ziekte. Maar tijdens die gesprekken zou er druk gezet worden om in het normale werkregime aan de slag te gaan, terwijl de gezondheidstoestand van velen dat op dat moment niet toelaat. De regeling heeft volgens de anonieme getuigen gevolgen voor de gezondheid van de bestuurders en dus ook voor de veiligheid van de gebruikers.
Veelvuldig absentheïsme
De MIVB bevestigt dat het veelvuldig absenteïsme in kaart brengt, maar in het belang van haar werknemers : “Veelvuldig absenteïsme kan wijzen op een persoonlijk probleem bij een werknemer of het kan liggen aan de werksituatie”, zegt Van hamme. “Het is logisch dat je bij een werknemer navraagt wat er aan de hand is. We kunnen dan preventief ingrijpen als het nodig is. Want als iemand langdurig uitvalt, moeten collega’s het werk overnemen en dan stijgt de werkdruk”.
Ontslag is volgens de MIVB een ultieme maatregel. Van hamme werpt op dat in de laatste 15 jaar slechts 8 dossiers voor de rechtbank beslecht werden in een bedrijf met 10.000 werknemers. Indien de toestand schrijnend zou zijn, zou de vervoersmaatschappij met klachten overstelpt worden, besluit de MIVB-woordvoerder.