Bolt

| De alcoholtest van Bolt

Bolt: 'Alcoholtest voor deelstep werpt vruchten af'

Emmanuel Vanbrussel
19/11/2024

Deelstepbedrijf Bolt maakt een positieve eerste balans op van zijn verplichte alcoholtest voor nachtelijke gebruikers.

Bolt integreerde de alcoholtest voor gebruikers in Brussel ruim twee jaar geleden in zijn app, in navolging van lanceringen in het buitenland. Uit onderzoek van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel in 2019 was gebleken dat één derde van de ongevallen die 's nachts plaatsvonden met elektrische steps het gevolg waren van overmatig alcoholgebruik.

Wie in Brussel een elektrische deelstep van Bolt wil gebruiken tussen 19 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends, moet een cognitieve test afleggen via de app. Als de reactietijd een drempel overschrijdt of als de gebruiker afziet van de test, ontgrendelt de app de step niet.

Preventief effect

De deelstepdienst maakt vandaag een eerste evaluatie bekend. In het begin slaagde amper 54 procent van de kandidaat-gebruikers voor het - nochtans eenvoudige - testje, wat doet vermoeden dat een groot deel van de kandidaat-gebruikers onder invloed was.

Momenteel slaagt 71 procent van de gebruikers voor de test. Circa 16 procent ziet af van de rit wanneer blijkt dat een alcoholtest nodig is en de overige 13 procent slaagt niet in de test.

Na een mislukte test is in theorie een nieuwe poging mogelijk, maar doorgaans zien de kandidaat-gebruikers daarvan af en gaan ze op zoek naar een andere mobiliteitsoplossing.

"In twee jaar tijd hebben we niet alleen talloze gebruikers kunnen ontmoedigen om onder invloed te rijden, maar hen ook bewuster gemaakt van hun verantwoordelijkheid als weggebruikers", zegt Alexis Hiernaux, hoofd micromobiliteitsoperaties bij Bolt, in een mededeling.

Niet waterdicht

Als de cijfers een indicatie zijn van de toestand van de kandidaat-gebruikers, dan is er qua verkeersveiligheid sowieso nog een hele weg af te leggen: 13 tot 29 procent was mogelijk onder invloed en had dus eigenlijk nooit een rit met een deelstep mogen overwegen.

Maar gebruikers wijzen erop dat de test niet helemaal waterdicht is. Volgens sommige is de test zo eenvoudig, dat je zelfs met een glaasje op kan slagen en de step kan ontgrendelen. Een gebruiker maakte al mee dat hij faalde omdat hij gehaast was en zich opjoeg, waarna het systeem hem onterecht als 'dronken' brandmerkte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni