De werken aan de Lambermontlaan en Wahislaan zijn gestart. Wat tijdens de coronapandemie begon als een tijdelijk fietspad, groeit nu uit tot een permanente fietsverbinding langs de drukke verkeersas in Schaarbeek. Heroes for Zero betreurt dat er vaak voor een fietsstraat en geen fietspad wordt gekozen.
‘Coronafietspad’ aan Lambermont- en Wahislaan wordt definitief
Tussen de Leopold III-laan en de Max Roosstraat worden twee rijstroken waar nu een coronafietspad ligt, definitief geschrapt. Er komt een ventweg met een breed voetpad, een fietsstraat, parkeerplaatsen, en een groene berm als buffer met de hoofdweg.
In een fietsstraat mag gemotoriseerd verkeer rijden, maar automobilisten of chauffeurs van vrachtwagens en bussen mogen fietsers niet inhalen. Ze moeten dus traag rijden. De ventweg is bedoeld om sluipverkeer in de wijken te ontmoedigen. Op bepaalde plekken, zoals kruispunten, verandert de ventweg in een afgescheiden fietspad om de veiligheid van fietsers te garanderen.
Het project, een samenwerking tussen Brussel Mobiliteit en het federale Brusselfonds Beliris, wil de veiligheid langs de drukke verkeersas verbeteren. De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op bijna 14 miljoen euro. De werken, uitgevoerd door de aannemer Viabuild, zullen naar schatting in het voorjaar van 2027 afgerond zijn.
In 2020 werd op de Lambermontlaan een extra fietsstrook aangelegd als onderdeel van de tijdelijke 'coronafietspaden', bedoeld om tijdens de pandemie meer ruimte te geven aan fietsers. Die voorlopige maatregel krijgt dus nu een permanent karakter.
'Gemengd verkeer in fietsstraat is vragen om problemen'
De Schaarbeekse afdeling van Heroes for Zero, 1030/0, herinnert eraan dat ze zich al jaren inzet voor meer verkeersveiligheid op de Lambermontlaan. In 2019 werd op hun initiatief een ‘mensenketting’ gevormd om om meer verkeersveiligheid te vragen, na een aanrijding van een vrouw die met haar kleinkinderen overstak.
Het collectief is dan ook opgelucht dat het coronafietspad nu definitief wordt. Toch blijft er volgens lokaal coördinator Wiet Vandaele nog ruimte voor verbetering. Het collectief noemt het een gemiste kans dat gekozen is voor een fietsstraat in plaats van een afgescheiden fietspad.
"Een fietsstraat kan in sommige situaties een degelijke oplossing zijn, maar hier zorgt het er vooral voor dat fietsers gemengd worden met gemotoriseerd verkeer – waaronder ook bussen, vuilniswagens en ander zwaar vervoer," zegt Vandaele. "Dat is vragen om problemen."
Bovendien vraag het collectief zich af ook af waarom het 'bijna een decennium duurt' om enkele honderden meters fietspad te bouwen. Het einde van de werken is gepland in 2028. “Als er een beetje vertraging is, valt de oplevering van het fietspad samen met de tienjarige verjaardag van onze mensenketting in 2019," klinkt het.

©
BRUZZ
Lees meer over: Mobiliteit , fietspad lambermontlaan , hero's for zero
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.