Het dragen van een fietshelm reduceert de kans op het oplopen van een ernstig hoofdletsel met 60 procent. Toch draagt in Brussel slechts iets meer dan de helft van de fietsers een helm. Patiëntenvereniging Hersenletsel Liga lanceert daarom woensdag de tweede editie van de Dag van de Fietshelm, samen met verkeersinstituut Vias en vijf Belgische artsenverenigingen.

© PhotoNews
| Een fietsend kind met fluohesje en fietshelm in een Brusselse zone 30.
Dragen van fietshelm vermindert kans op ernstig hoofdletsel met 60 procent
Uit cijfers van Vias blijkt dat 42 procent van de zwaargewonde fietsers een ernstig hoofdletsel opliep. Elk jaar belanden op die manier gemiddeld 546 fietsers in het ziekenhuis.
Een gedragsmeting uit 2022 toont echter dat Belgen amper een fietshelm dragen (29 procent). Dat terwijl een helm de kans op een ernstig hoofdletsel met 60 procent doet afnemen.
In Brussel droeg 54 procent van de fietsers een helm. Dat is meer dan in Wallonië (46 procent) en Vlaanderen (17 procent). De helmdracht ligt sowieso wel hoger bij wielertoeristen en gebruikers van bakfietsen.
'Breek er je hoofd niet over'
De tweede editie van de Dag van de Fietshelm krijgt de slogan 'Breek er je hoofd niet over, draag een fietshelm'. De campagne omvat onder meer een campagnevideo met Sociaal Incapabele Michiel en een dertigtal activiteiten verspreid over heel Vlaanderen.
Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA), die de campagne financieel ondersteunt, hamert op de nood tot sensibilisering. Van een helmplicht wil ze echter niet weten. Volgens haar is dat "een stap te ver, omdat zo'n verplichting ook mensen ertoe kan aanzetten om niet voor de fiets te kiezen".
De Dag van de Fietshelm is een initiatief van de Hersenletsel Liga en wordt gesteund door het onderzoeksinstituut Vias en de Belgische verenigingen van neurochirurgen (BSN), neurologen (BVN-SBN), spoedartsen (BECEP), kinderartsen (BPA) en revalidatieartsen (KBVFGR-SRBMPR).
Lees meer over: Mobiliteit , Veiligheid , Fietshelm , Vias